Sehol sem gond beszerezni az olcsó dohányt

Fest nevű csempészett az Ukrán gyártmányú dohányárút illegálisan alacsony áron árúsítják országszerte.
Fotó: Dudás Szabolcs
2015.07.21.
Fest nevű csempészett az Ukrán gyártmányú dohányárút illegálisan alacsony áron árúsítják országszerte. Fotó: Dudás Szabolcs 2015.07.21.
Vágólapra másolva!
Bármelyik nagyobb budapesti közlekedési csomópontnál könnyű beszerezni zárjegy nélküli cigarettát. A Keletinél két percet kell csak várni, hogy valaki leszólítson. A trafiktörvény óta Magyarország a cigarettacsempészet legfőbb célpontja, de Ukrajnában is egyre nagyobb üzlet. Vélhetően a csempészpiacért folytatott harc egyik felvonása volt a négy halálos áldozatot követelő lövöldözés is Munkács mellett. A vérengzés után az ukrán oldalon felfüggesztették a vámparancsnokság vezetőit.
Vágólapra másolva!

– Mit keresel, tesó? – Alig két percet vártam erre a kérdésre a Keletinél. Alkudozás nélkül 600 forint egy doboz cigaretta. Az utca végén rendőrök állnak, ezért kicsit várni kell, amíg valaki kihozza a cigit a Bethlen Gábor utca egyik házából.

– Szereted a Jackson 5-ot? – kérdezi az eladó.

– Nem igazán érdekel a zene.

– Nem zene, nem foglalkozunk olyan szarokkal. Kokain, amfetamin van, az nem kell?

Bármelyik nagyobb forgalmú csomópontnál találunk csempészcigit Fotó: Origo

- Én most csak cigit keresek.

A beszélgetésből is jól látszik, hogy nálunk sem piti utcagyerekek foglalkoznak a cigivel. A cigaretta drasztikus drágulása miatt egyre inkább megéri a csempészet és az utcai árusítás is.

Ukrajnában is egyre keményebb arcok harcolnak a csempészpiacért. A szélsőséges Jobb Szektor fegyveresei és feltehetőleg Mihajlo Lanyo parlamenti képviselő emberei csaptak össze július 11-én Munkács mellett. A lövöldözésben négyen meghaltak, az ukrán kormány pedig felfüggesztette a kárpátaljai vámparancsnokság vezetését, amíg ki nem vizsgálják, hogyan nőhetett ekkora mértékben a cigarettacsempészet a térségben.

A csempészpiacért egyre nagyobb a harc Ukrajnában Forrás: AFP/Alexander Zobin

A NAV adatai szerint viszont idén már nem volt olyan jelentős a csempészés növekedésének üteme. 2013 és 2014 között volt ugyan egy nagyobb kiugrás, de az idei első féléves számokból

arra lehetne következtetni, hogy a csempészet visszaszorulóban van.

Az legalábbis igaznak látszik, hogy bár nagy az esetszám, de kisebb mennyiségekkel próbálkoznak a csempészek, ezért kisebb értékű cigarettával buknak le.

Forrás: NAV

Az is érdekes, hogy míg a budapesti utcákon terjed az illegális cigaretta, és az ukrán oldalon is egyre jelentősebb problémának látják a csempészetet, addig a határon nem buknak le nagyobb mennyiséggel.

A munkácsi polgármester gyanakszik

A munkácsi polgármester szerint viszont rengeteg cigaretta megy át a határon.

Szerinte olyan mennyiségről van szó, amelyet a magyar vámosok közreműködése nélkül nem lehetne átcsempészni.

Egy cigarettával megpakolt kamionnal a polgármester számításai szerint 450 ezer eurót lehet keresni, ez pedig bőven elég a láncolatban szereplők ki- és lefizetésére.

Lengyel Zoltán, Munkács polgármestere úgy véli, a magyar oldalon is benne vannak a cigarettacsempészetben Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az Origo cikke után vizsgálatot rendelt el Orbán Viktor annak kiderítésére, hogy az ukrán határnál a cigarettacsempészésben a magyar hivatalos szervek is részt vettek-e.

Hatalmasra nőtt a feketepiac súlya

A GFK felmérése szerint is hatalmasra nőtt a magyar cigaretta feketepiaca. Két évvel ezelőtt még 5,8 százalék volt a csempészcigaretta súlya a teljes fogyasztásban, ez már 2013 végére 11,8 százalékra ugrott. Ez óriási növekedés még akkor is, ha ebben az időszakban sokan felhagytak a dohányzással.

Drasztikusan elszálltak a cigarettaárak Magyarországon Forrás: KSH

A hülyének is megéri

Budapesten könnyű megtalálni a feketén árusított dohányt. Több nagyobb teret is végigjártunk, a Keletinél, a Borároson, a Nyugatinál csak percek kérdése, hogy megtaláljuk az árusokat.

A vásárlásnak van némi kockázata, hiszen előfordulnak átverések, de általánosságban elmondható, hogy gyerekjáték olcsó, zárjegy nélküli cigarettához jutni. Mi egy fehérorosz márkát kaptunk két különböző árustól is 600 forintért. Ennek a kiskereskedelmi ára Fehéroroszországban 100 forint körül van.

Könnyű beszerezni a városban a csempészcigit Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Kiderült az is, hogy a cigaretta mellett más, illegális szerekhez is könnyű hozzájutni. A dohánypiacot átalakító törvény megalkotásakor a fiatalok védelmére hivatkoztak, de

az utcai árusok gyorsan és könnyen járható utat jelenthetnek a drogokhoz is a gyerekeknek.

A trafikosok és az ellátók így is kaszálnak

Az elmúlt években egyre drágult a cigaretta, ezért valószínűleg megindult egyfajta helyettesítési trend. Sokan a sodort cigarettára szoktak át, vagy csempészcigit vesznek.

Vannak, akik a drágulás miatt inkább kevesebbet szívnak, vagy végleg abbahagyták a dohányzást. 2012 és 2013 között a dohányosok ötöde szokott le végleg a GKI elemzése szerint.

A dohánytermék kiskereskedelmének negyedéves forgalmi adatai Forrás: KSH

Ezzel együtt a cigaretta drágulása miatt a bevétel tovább nőtt. A KSH szerint

2012 óta megkétszereződött a legális cigaretta eladásából származó bevétel.

Emiatt talán nem is zavarják annyira a trafiktörvény nyerteseit a csempészcigaretták.