Máris megemelték áraikat a görögországi szálláshelyek a napokban elfogadott gazdasági intézkedések miatt.

Bár az európai utazási irodák szövetségeit tömörítő ECTAA információi szerint a görögországi hotelek és nyaralószigetek csak októbertől érvényesítik áraikban az áfaemelést, a Napi Gazdaságnak az utazási piac szereplői jelezték: a hétfőn életbe lépett élelmiszeráfa-emelés miatt máris több kinti szállodában drágábban számolják az ellátást a vendégeknek.

Szabadságélmény Afrodité sziklájánForrás: Puskás Zoltán

A szálláshelyekre vonatkozó csökkentett adókulcs 6,5-ről 13 százalékra növelése várhatóan csak októberben lép hatályba, azonban szakértők szerint ennél is nagyobb csapás a görögországi turizmusra az, hogy a nyaralók által kedvelt égei-tengeri szigeteken eltörlik az eddigi 30 százalékos áfakedvezményt, ami számítások szerint már az ősz végére, de jövőre biztosan 40-50 százalékos drágulást eredményezhet.

Már megjelentek az útlemondások

Már az idei nyáron is okozhat ugyanakkor némi zavart, ha a szálláshelyek vagy vendéglátóhelyek árat emelnek az utazási főszezon közepén. Egyes vélekedések szerint az, ha a hotelek továbbhárítják a többletköltséget a velük szerződésben álló utazásszervezőkre, akár fennakadást is okozhat a magyar kiutaztató piacon, mivel mostanra - bár nem jelentős mértékben - e nélkül is megjelentek a korábbi válsághírek miatti útlemondások.

Matala Beach KrétánForrás: AFP//Str


A Magyar Utazási Irodák Szövetsége azt jelezte, néhány napba beletelik, mire látható lesz, hogy milyen arányban változhatnak a görögországi tartózkodás költségei, de nem számítanak jelentős változásokra a kiutaztatásban.

Nincs gond

Az IBUSZ a honlapján azt írja, hetente 11 repülő-, és 6 autóbuszjárat indul a görög üdülőhelyekre. Helyi partnereik és a helyszínen tartózkodó magyar nyelvű Idegenvezetőik beszámolója alapján, az utasokat semmilyen korlátozás, megkötés nem érinti, minden kereskedelmi egység, étterem, üzlet, zavartalanul üzemel.

Jövőre 40-50 százalékkal drágulnak a görögországi nyaralásokForrás: Thinkstock

Az IBUSZ a szálláshelyek ellenértékének jelentős részét már jóval a szezon előtt kifizette, így minden utasunk szállása garantált, a szolgáltatások teljes körűen igénybe vehetők.