Az MSZP megint bukásról beszél

vasárnapi zárva tartás, bolt, vasárnap, nyitva tartás
Vágólapra másolva!
Az MSZP szerint megbukott a vasárnapi zárva tartás: elbocsátások voltak az üzletekben, a megmaradt dolgozók pedig többet dolgoznak.
Vágólapra másolva!

Lukács Zoltán, az ellenzéki párt alelnöke, frakcióvezető-helyettese közleményében kifejtette, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint március 15-e, az intézkedés bevezetése óta csaknem 3000 dolgozó "tűnt el" az élelmiszerboltokból, a munkahelyükön maradóknak pedig havonta 388 ezer órával többet kellett dolgozniuk.

Bosszúság és túlhajszoltság

Véleménye szerint a vasárnapi zárva tartás nem csak bosszúságot okoz a vásárlóknak, és bevételkiesést az üzleteknek, hanem túlhajszolja a dolgozókat és munkahelyeket szüntet meg.
A szocialista politikus szerint ezeket a következményeket az Orbán-kormány előre tudta, hiszen a Nemzetgazdasági Minisztérium készíttetett egy hatástanulmányt, mely szerint a vasárnapi boltbezárás 10-15 ezer ember elbocsátásával jár, és 50 milliárd forintos veszteséget okoz a költségvetésnek.

Akik maradtak, többet dolgoznak Fotó: Marton Szilvia - Origo

Az emberek vásárolni akarnak

Lukács Zoltán emlékeztetett arra is, hogy a Medián legfrissebb felmérése szerint az emberek 72 százaléka, a Fidesz-szavazók 63 százaléka azt akarja, hogy az üzletek vasárnap is legyenek nyitva.
Kijelentette: "a tudatosan kárt okozó" kormány hiába próbálja megakadályozni a vasárnapi zárva tartás eltörléséről szóló népszavazást, az MSZP el fogja érni, hogy az emberek véleményt mondhassanak.

Sok a túlóra

A KSH adataira hivatkozva szerdán azt írta a Népszabadság: az elbocsátási hullám nagyobbrészt a kiskereskedelmet sújtotta, az alkalmazottak száma csaknem 2600-zal csökkent három hónap alatt, míg a többieket a nagykereskedelmi társaságoktól küldték el. Májusban az alkalmazottak összesen 388 ezer túlórát teljesítettek, 70 ezerrel többet, mint egy évvel korábban. Ennek az elbocsátások mellett az az oka, hogy hosszabb az üzletek nyitva tartása, ellensúlyozandó a vasárnapi zárva tartás okozta forgalomkiesést.

Reagált a Fidesz

A Fidesz szerint továbbra is a multik érdekeit védi a baloldal, ha rajtuk múlna, a boltok nem csak vasárnap, de minden nap lehúzhatnák a rolót, a kisboltosoknak és a magyar kiskereskedőknek nem lenne munkája, mert a sorozatos plázaépítésekkel ellehetetlenítették a munkájukat. A kormánypárt célja, hogy minél kevesebb munkavállalót kötelezhessenek a vasárnapi munkavégzésre, a vasárnapi pihenőnap bevezetése a családoknak több szabadidőt, vasárnapi munkavégzés esetén több fizetést garantál a kiskereskedelmi dolgozóknak és élénkítette a gazdaságot.