Rég számítottak ekkora profitra a kkv-k

Vágólapra másolva!
Rég nem látott mértékben növekedtek a hazai kkv szektor várakozásai. Átlagosan 5,7 százalékos árbevétel és 4,2 százalékos eredménynövekedésre számítanak a következő egy évben. Ezzel a profitvárakozások mértéke az utóbbi öt év legjobb eredményét érte el.
Vágólapra másolva!

A K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb eredménye szerint az év elején elért mélypontot követően a cégek újra optimistán látják árbevételük és eredményük jövőbeni alakulását. „A kkv-k átlagosan 5,7 százalékos árbevétel-növekedéssel számolnak a következő egy évben, ami 1,7 százalékponttal haladja meg az év eleji várakozásokat" - mondta Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

Nagy ugrás

"Ennél nagyobb ugrásra eddig mindössze egyszer, 2009 év végén volt példa az index történetében. A vállalkozások közel kétharmada 6 százalék alatti, a cégek majd harmada pedig ez feletti bővüléssel számol, míg csupán 6 százalékuk számít árbevételének csökkenésére” – részletezte az eredményeket Kovács Viktor Zoltán. Hozzátette,

a cégek optimizmusa nem meglepő, hiszen év eleje óta dinamikusan növekszik a kiskereskedelmi forgalom,

a KSH első becslése szerint májusban mintegy 4,2 százalékkal emelkedett a forgalom az előző év azonos időszakához képest.

A legkisebbek a legoptimistábbak

Jelenleg a mikrovállalkozások a legoptimistábbak, átlagosan 6,1 százalékos bővüléssel számolnak, míg a kisvállalkozások várakozásai 3,5 százalékról 5,5-re ugrottak. Ezzel szemben a középvállalkozások visszafogottabban látják a jövőt, ők 4,1 százalékkal nagyobb bevétellel számolnak.

A különböző szektorok közül a mezőgazdasági cégek messze átlag alatti, mindössze 2,8 százalékos árbevétel növekedést valószínűsítenek, míg a többi szektor jóval derűlátóbb.

Az ipari és a szolgáltató cégek közel azonos (6 – 6,2 százalékos) mértékű, a kereskedelmi szektor pedig 5,2 százalékos emelkedést valószínűsít.

Öt éve a legjobb eredmény

A hazai vállalkozások eredményüket tekintve is derűlátóbbak lettek.

A cégek 91 százaléka profitnövekedéssel számol.

Ez az utóbbi öt év legjobb eredménye. A következő egy év nyereségét tekintve az ágazatok közül egyedül a mezőgazdasági cégek számítanak kisebb eredményre, míg a többi szektornál nőtt a várt profit mértéke – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatásából.