A legnagyobb ázsiai üzleti médiacsoport, a japán Nikkei veszi meg a Financial Timest - közölte csütörtökön a Londoni Értéktőzsdén a gazdasági napilapot csaknem hat évtizede birtokló Pearson csoport.

A Pearson szerint az irányár 844 millió font (370 milliárd forint); ezt a Nikkei készpénzben folyósítja.
Az 1844-ben alakult brit kiadói csoport, amelynek 50 százalékos részesedése van a The Economist című folyóiratot gondozó kiadócégben is, az adásvételi egyezmény bejelentése előtt alig néhány órával még csak annyit közölt a londoni tőzsdén - megerősítve a brit sajtóban e hét eleje óta keringő értesüléseket -, hogy tárgyalásokat kezdett a Financial Times-csoport eladásáról, és a tárgyalások "előrehaladott szakaszban" járnak. 

A Financial Times július 23-i számaForrás: AFP/Niklas Halle'n

Gyorsan megegyeztek

A megállapodásról szóló nem sokkal későbbi bejelentés szerint a tranzakció nem érinti a The Economist vállalatcsoportban meglévő Pearson-részesedést. A Pearson szerint az adásvétel véglegesítéséhez számos versenyfelügyeleti jóváhagyás szükséges, de a tranzakció várhatóan 2015 negyedik negyedében lezárul.

Fordulópont

A Pearson az Evercore, a Goldman Sachs és a J.P. Morgan Cazenove pénzügyi szolgáltatókat, a Nikkei a Rothschild bankcsoportot bízta meg pénzügyi tanácsadással az ügylet lebonyolításához.
John Fallon, a Pearson vezérigazgatója a bejelentéshez fűzött nyilatkoztában azzal indokolta a Financial Times eladását, hogy a globális médiaüzletág fordulóponthoz érkezett a mobil és a közösségi médiaszolgáltatások robbanásszerű bővülésével, és ebben a környezetben a Financial Times sikeres szakmai és üzleti jövőjét a legjobban úgy lehet biztosítani, ha a lap egy globális digitális hírszolgáltatóhoz kerül. A Pearson ezután teljes mértékben digitális oktatási szolgáltatásokkal foglalkozó globális üzletágának bővítésére kívánja összpontosítani figyelmét - tette hozzá a vezérigazgató.

Jó kezekben lesz

Fallon szerint a Nikkeinek hosszú időre visszanyúló, kiemelkedő hagyományai vannak a minőségi, pártatlan, megbízható, globális nézőpontú újságírásban, és a Pearson igazgatótanácsa bízik abban, hogy a Financial Times jó kezekben lesz a Nikkeinél. Az 1888 óta megjelenő Financial Times 58 éve a Pearson tulajdona.

Nőtt az olvasottság

Az FT-csoportba tartozik a gazdasági napilap mellett az FT.com online médiaszolgáltató, a How to Spend It című pénzügyi tanácsadó folyóirat, valamint a Financial Publishing részleg, amely mások mellett a The Banker, az Investors Chronicle, a MandateWire, a Money-Media és a Medley Global Advisors médiatermékeket és szolgáltató portálokat gondozza. A Pearson az adásvételi megállapodásról szóló közleményben kiemelte, hogy a Financial Times nyomtatott és online változatának olvasottsága az elmúlt öt évben több mint 30 százalékkal nőtt, és a kiadvány naponta átlagosan 737 ezer felhasználóhoz jut el.

Reagált a tőzsde

A digitális változat részaránya az öt évvel ezelőtti 24 százalékról 70 százalékra nőtt, és az online kiadás tartalomletöltési forgalmának szinte a felét mobil eszközök adják. A tavalyi naptári évben az FT-csoport forgalma 334 millió font (csaknem 150 milliárd forint), működési szintű kiigazított eredménye 24 millió font volt. A Financial Times értékesítéséről elért megállapodás hírét a piac kedvezően fogadta. A Pearson részvénye csütörtökön késő délután 2,15 százalékos nyereségben járt a Londoni Értéktőzsdén, amelynek irányadó FTSE-100-as árfolyamindexe ugyanekkor 0,24 százalékos veszteséget mutatott.