Az MKB visszakapta az irányítást a jegybanktól

Balog Ádám Matolcsy György Matolcsyék elmentek addig, ameddig akartak
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke (k) Balog Ádám alelnök (j) társaságában az MNB épületében, ahol a hazai vezető kereskedelmi bankok vezetőivel találkozott 2013. szeptember 10-én.
Vágólapra másolva!
A tavaly decemberben kirendelt szanálási biztosok megbízásának visszavonását követően csütörtöktől ismét az igazgatóság irányítja az MKB Bankot, élén a Magyar Nemzeti Bank alelnöki székéből érkező Balog Ádámmal, közölte a pénzintézet.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint Balog Ádám 2015. július 23-tól elnök-vezérigazgatóként irányítja az MKB Bank reorganizációját, a magyar állam tulajdonosi jogkörét továbbra is az MNB látja el. Az igazgatóság tagja még Katona Ildikó üzleti vezérigazgató-helyettes és Hetényi Márk pénzügyi és operációs vezérigazgató-helyettes.

Folytatják az átszervezést

Az MKB kiemeli, hogy Balog Ádám a kezdetektől felügyeli napi szinten a kereskedelmi banknál zajló reorganizációt. A közlemény szerint a bank szanálási eljárása, így a bank újjászervezése, a szerkezeti struktúra átalakítása, költséghatékonyságának növelése és a bankot terhelő portfólió leválasztása folytatódik.

Balog Ádám az új főnök

Az új elnök-vezérigazgatóval kapcsolatban a bank a közleményben kifejti, hogy Balog Ádám a Budapesti Corvinus Egyetem gazdálkodástudományi karán szerzett közgazdász végzettséget, majd a Community of European Management Schools International Management mesterszakát végezte el, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen pedig jogi diplomát szerzett.

Matolcsy György és Balog Ádám Forrás: MTI/Kallos Bea

Balog Ádámot 2013. március 6-ával nevezték ki az MNB alelnökének és a monetáris tanács tagjának. Ezt megelőzően a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkáraként dolgozott, korábban pedig a PricewaterhouseCoopers Könyvvizsgáló és Gazdasági Tanácsadó Kft.-nél eltöltött nyolc év alatt tett szert üzleti és tanácsadói tapasztalatokra.

Azután, hogy 2014. december 18-án a magyar állam az MKB Bank tulajdonosi jogainak gyakorlására az MNB-t kérte fel, jegybanki alelnökként felügyelte a hitelintézet leányvállalatokra is kiterjedő átalakítását és újjászervezését.

Tavaly szállt be az állam

A Bayerische Landesbank 2014. július 24-én jelentette be, hogy a magyar kormány vásárolja meg az MKB Bank Zrt.-t. A kormány 55 millió eurót (körülbelül 16,5 milliárd forintot) fizet a bankért, a Bayern LB pedig elengedi az MKB 270 millió eurós tartozását.

148 milliárd forintos veszteséggel zárta a tavalyi évet az MKB,

idén nullszaldós akar lenni, jövőre már nyereséggel tervez. A százmilliárdos veszteséget hibás döntésekkel magyarázták.

Tavasszal Matolcsy György jegybankelnök egyik fia, Matolcsy Máté Huba is az MKB-hoz került.