A motivált cselekvés erőt ad, nem elvesz

Család, Íme, a legjobb munkahelyek -  te is szeretnél itt dolgozni?, munkahely
Vágólapra másolva!
A motivált ember az, akiben van cselekvési szándék függetlenül attól, mit és hogyan csinál. Sok esetben tudjuk, hogy mit kéne tennünk, de mégsem tesszük, mert hiányzik a „motorból a benzin“. Egy motivált embernek tele van a „tankja“ – szemlélteti Molnár Attila szerveztpszichológus, coach.
Vágólapra másolva!

Bármi kiválthatja

A motivált emberek élvezik azt a tevékenységet, amit végeznek, hogy kibontakoztathatják saját képességeiket, megszűnnek a saját magukkal kapcsolatos aggályaik és az összehasonlítás a környezettel. Ezt az állapotot Csíkszentmihályi Mihály magyar származású amerikai pszichológus „flow“-nak nevezte, és azt figyelte meg, hogy ezt az állapotot bármi kiválthatja, nem a tevékenység jellegétől függ.

Motivált állapotban erősebbek vagyunk, és könnyebben észrevesszük a lehetőségeket Forrás: Thinkstock

Múló állapot

A motiváltság ugyanúgy változik, mint minden állapotszerű dolog. Molnár Attila azt hangsúlyozza, fontosabb, hogy megértsük hogyan működik a saját motivációs rendszerünk, mint hogy folyamatosan a motiváltság állapotát várnánk el magunktól. „Ha értjük, mi motivál minket, könnyebb megértenünk azt is, miért nem vagyunk motiváltak egy adott helyzetben. Ez pedig választási lehetőségeket ad: csináljuk tovább azt, ami nem motivál, vagy keresünk olyan tevékenységet, amelyben jobban megélhetjük saját erőnket és képességeinket“ - hangsúlyozta a pszichológus. Hozzátette,

a motivált állapot mentálisan és fiziológiailag is pozitív hatással van az emberekre: erősebbnek érezzük magunkat, a gondolkodás módunk is megváltozik, könnyebben veszünk észre lehetőségeket,

van erőnk a tevékenységekhez, könnyebben megy a coping, ahogy a problémáinkkal mentálisan megküzdünk. A testünk pedig olyan hormonokat termel, amelyek többek között csökkentik a stressz fiziológiai hatásait, és szabályozzák a vérnyomást.

Újratöltött tartály

Pusztán akaraterőből és kényszerből is képesek vagyunk feladatokat elvégezni. Motiváció nélkül viszont minden tevékenység fárasztó, több energiát vesz el tőlünk. „Képzeljük el, hogy a motiváció egy folyadék. Van egy központi tartályunk, amelyben ha elegendő folyadék van, akkor jól érezzük magunkat a bőrünkben, teljes kapacitáson tudunk élni. Vannak kisebb tartályaink is, mint például magánélet, munka, hobbi, magunkra szánt idő, emberi kapcsolatok, mind ezt a nagy központit töltik motivációs folyadékkal.

A legfontosabb, hogy ha az egyik „tartályom“ kimerülőben van, legyen tartalékom, legyen tele egy másik"

– hangsúlyozta a szakember. Hozzátette, a motivációvesztett állapotban érdemes néhány kérdést feltenni önmagunknak: ha az, amivel most foglalkozom, nem motivál, az mindig így volt? Ha nem, mi volt más, amikor még motivált?

Motiválhatjuk magunkat

Csíkszentmihályi szerint akkor áll elő a „flow“, amikor a feladat kicsit meghaladja a képességeinket. Ha túlzottan nagy az elvárás, szorongunk, ha túl alacsony, unatkozunk. Ami korábban kihívás volt, mára talán rutinszerűvé vált.

Keressük meg, hogy mi jelent számunkra kihívást.

A munkahelyen fontos motivációs eszköz a munkakörbővítés vagy munkakörrotáció, amikor új feladatokon keresztül újra próbára teheti képességeit a munkatárs. A pszichológus arra hívja fel a vezetők figyelmét, hogy a próbatétel mértékét az egyén képességeinek aktuális szintjéhez kell igazítani, nem a saját elvárásaihoz.

Mivel motiválható a munkatárs?

Ha egy vezető arra keresi a választ, mivel motiválhatná hatékonyan beosztottját, arra igen egyszerű Molnár Attila válasza: kérdezze meg a beosztottjától. A motiválás ugyan személyes odafigyelést igényel, azért vannak olyan szervezeti lényezők, amelyek általában működnek. Ilyen az értelmes és értékes munka, a képességek kibontakoztatásának lehetősége, a nagyobb felelősség, a kiszámíthatóság és a visszalejések.

A szakértő tanácsa vezetőknek

  • Beszélgessen beosztattjaival arról, hogy mi motiválja őket leginkább. Keressen nekik olyan pozíciót vagy feladatot, amely közel áll ehhez.

  • Adjon nekik kihívásokat, hadd próbálják ki magukat valamilyen új, számukra érdekes területen.

  • Tegye lehetővé, hogy olyanokkal dolgozzon együtt, akik motiváltak. Sokszor a közösség ereje képes változtatni az alulmotiváltságon.

  • Adjon nagyobb felelősséget a munkatársainak, vonja be őket bizonyos döntésekbe. Ez növeli az önértékelést és a fontosság érzését, ami motiválóan hathat.

  • Erősítse az emberi kapcsolatokat a csoporton vagy cégen belül. Az informális kapcsolatok erősödése visszadhatja a lendületet, a munkatársak megkaphatják a társaik támogatását. „Együtt könnyebb.“

  • Adjon pozitív visszajelzéseket a munkatársainak. Hitelesen és őszintén, amikor tényleg jogosnak érzi.

Dan Pink nemzetközihírű karrier-elemző néhány éve előadást tartott a motivációról, amelyet eddig több mint 13 millióan láttak. A már magyarul is elérhető videóban menedzserek és vezetők is sok hasznos információt találnak.