28 milliárdot már kifizettek a Quaestor-károsultaknak

2015.07.23. 15:31

A kártalanítás során több mint 10 ezer Quaestor-károsult mintegy 28 milliárd forintot vett fel a Befektető-védelmi Alap megbízásából eljáró OTP Bank fiókjaiban. A Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapjának adatai alapján a kötvénykárosultakat átlagosan 5,4 millió forint illeti meg ügyfelenként, olvasható a kárrendezési alap közleményében. A károsultak többsége így már a napokban hozzájut követelésének nagyobbik részéhez.

A Quaestor-törvény szerinti kárrendezés Bevát érintő részének kifizetése 2015. július 13-án elindult. Ebben a szakaszban a hiányzó kötvények miatti pénzkövetelést fizetik ki a károsultaknak. A Beva adatai szerint már az első héten több mint 10 ezer károsult mintegy 28 milliárd forintot vett fel a Beva megbízásából eljáró OTP Bank fiókjaiban. Ezen a héten további közel 5 ezer ügyfél kapja meg az elszámolását, így a kártalanított ügyfelek aránya a Beva vonatkozásában eléri a 75 százalékot, közölte a kárrendezési alap.

Már zajlik a quaestorosok kártalanításaFotó: Polyák Attila - Origo

A hiányzó kötvények miatti kártalanítás átlagos összege ügyfelenként 2,8 millió forint, míg az összes, a Bevát és a kárrendezési alapot is érintő kifizetések átlagos összege ügyfelenként 5,4 millió forint. A kötvénykárosult ügyfelek többsége tehát már a kártalanítás jelenlegi szakaszában hozzájuthat kártalanításának nagyobbik részéhez, derült ki a közleményből. A Beva a kárrendezési alap útján közel 32 ezer ügyfélnek összesen 88 milliárd forintot fizet ki.

150 milliárdnyi fiktív kötvény

A Quaestor Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét a jegybank március 10-én függesztette fel részlegesen, és felügyeleti biztost rendelt ki céghez a társaságnál észlelt szabálytalanságok miatt. Előző este a Quaestor-csoport kötvénykibocsátó cége, a Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett. A jegybank vizsgálata szerint a Quaestor Hruria Kft. 210 milliárd forint vállalati kötvényt bocsátott ki, ebből 150 milliárd forint fiktív kötvénykibocsátás lehet. A kötvényeket a csoport értékpapír-kereskedő cége forgalmazta.

A Quaestor ügyében március 11-én nyomozás indult, később a Nemzeti Nyomozó Iroda három személyt őrizetbe vett üzletszerűen elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK