Fehérítenék a spermapiacot Kínában

Felfedezték a világ legrégibb, 50 millió éves spermiumát
Vágólapra másolva!
Több mint 200 ezer forintot ajánlanak a donoroknak a kínai spermabankok, bár eddigi tapasztalatok alapján a férfiak többsége nem alkalmas donornak. Az akciótól remélik, visszaszoríthatja a Kínában kialakult sperma-feketepiacot.
Vágólapra másolva!

Sperma-felvásárlási akciót indított a legnagyobb kínai online kereskedelmi oldal, a Juhuasuan - írja a Quartz. Az akció során a spermabankok 20 000 férfinak ajánlanak fel fejenként 5000 jüant (225 ezer forintot) ajánlanak fel a donoroknak. Kihirdetése után 48 órával már több mint 22 ezer ember élt a lehetőséggel, ami nem csoda, hiszen a Juhuasan mintegy 200 millió felhasználóval büszkélkedhet.

A mostani akció során a jelentkezők először egy kérdőívet töltenek ki, majd három hónap múlva orvosi szűrésen mennek át. Ha ezen átmennek, donorokká válhatnak és megkapják az ígért összeget is.

Kínában is probléma az alacsony spermaszám Forrás: Thinkstock

Sperma-feketepiac alakult ki

Kína (Magyarországhoz hasonlóan) termékenységi problémákkal küszködik. Egy tanulmány szerint a nemzőkorú lakosság 12,5 százaléka (körülbelül 40 millió ember) terméketlen. Az arány az utóbbi években lett ennyire magas, a ’90-es években még csak az emberek 3 százaléka nem volt nemzőképes. A problémát súlyosbítja, hogy a spermabankok sem tudják kiszolgálni az összes, mesterséges megtermékenyítésről szóló kérelmet. Bár donor elvileg lenne elég, Kína 11 spermabankja a jelentkezők 55 százalékát elutasítja hímivarsejtjeik alacsony száma miatt.

Jelenleg a mesterséges megtermékenyítésre jelentkező nők akár másfél éves várólistára is kerülhetnek. Emiatt kialakult egyfajta sperma-feketepiac, ahol akár 30 000 jüant (1,4 millió forintot) is elkérhetnek egy megtermékenyítésért.

Rovarirtók lehetnek a hibásak

A termékenység csökkenése mögött sokan környezeti problémákat sejtenek. Franciaországban végzett kutatások például arra jutottak, hogy a mezőgazdaságban használt növényvédő és rovarirtó szerek okozhatják a férfiak spermaszámának csökkenését. Emiatt főleg a vidéki területeken volt alacsony a férfiak spermaszáma, ahol magasabb volt az ivóvízben bizonyos vegyszerek aránya. De a rovalölőkből származó anyagok az élelmiszerekről és a levegőből is bekerülhetnek a szervezetbe.