2015-ben már 20 százalékkal drágultak az albérletek, a korábbi években 1-2 százalékos emelkedés volt. Sokan vásárolnak lakást befektetési céllal, de az árakat az is felfelé hajtja, hogy emelkedik a munkaerő-kereslet, többen keresnek új lakást vagy albérletet.

Míg 2011-től éves szinten 1-2 százalékkal emelkedtek az albérleti díjak, az idei első fél évben 20 százalékkal magasabbak az árak 2014 azonos időszakához képest, mondta Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Új munkához új lakás kell

A nyugat-magyarországi nagyvárosokhoz hasonlóan Budapesten is megélénkült a munkaerő-kereslet, új munkájuk miatt többen elköltöznek, ami érződik a megnövekedett lakásvásárlásokban és a bérleti díjak emelkedésében - mondta Déry Attila. Kifejtette: az albérletek iránt megnőtt kereslet miatt a belső pesti és a budai kerületekben 2 ezer forint felett van a négyzetméterre vetített havi bérleti díj, rezsiköltség nélkül. A külső pesti kerületekben és a keleti országrészben pedig 1300-1400 forint négyzetméteráron lehet bérelni.

20 százalékkal drágultak az albérletekFotó: Vorigin Dóra

Sokan befektetnek

Az egyetemisták albérletek iránti igénye egy minimális emelkedést szintén hozhat a bérleti díjakban, azonban mivel minden évben megjelennek az albérleti piacon, nem hoznak darabszámban növekedést. Az elemző beszámolt arról is, hogy sokan befektetési céllal vásárolnak ingatlant, mivel annak bérbeadásából éves szinten 6-8 százalékos hozamot lehet elérni.