Körülbelül évi 200 milliárd forintjába kerülne az államnak, ha a férfiak is korkedvezményesen nyugdíjba mehetnének 40 év munkaviszonnyal. A pénzt a gazdaság kifehérítésével vagy a külföldre vándorolt magyar munkavállalók hazacsábításával könnyedén elő lehetne teremteni, mondta Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke.

Biztosíthatók a források a férfiak negyven év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásához – mondta a július elején indult népszavazási kezdeményezésről a Liga Szakszervezetek elnöke. Gaskó István a lehetőségekről szólva kifejtette: az évente mintegy 200 milliárd forintba kerülő nyugdíjba vonulást elsősorban olyan forrásokból lehetne fedezni, amelyeket az állam szed be járulék címen.

Elő lehetne teremteni a pénzt 

Példaként említette, hogy évi mintegy 5000 milliárd forintot tesz ki a feketegazdaság, ha ennek a 20 százaléka kifehéredne, akkor a forrás biztosított lenne. Másik lehetőségként említette, hogy csábítóvá kell tenni az országot annak az általa vélt mintegy 600 ezer embernek is, akik ma Nyugat-Európában dolgoznak, hogy jöjjenek haza és itt fizessék járulékaikat.

Nem igazságos 

Gaskó István emlékeztetett: esélyegyenlőtlennek találják, hogy jelenleg csak a nők mehetnek nyugdíjba 40 évi munkaviszony után. Ezért állt a Liga Szakszervezetek a Bodnár József, a Vasutasok Szakszervezetének tisztségviselője által, magánemberként kezdeményezett népszavazási kezdeményezés mellé.

Gaskó István szerint lenne pénz a férfiak korkedvezményes nyugdíjáraForrás: MTI/Balogh Zoltán

Lesz elég aláírás 

Széles társadalmi támogatottságú az ügy, és Gaskó István szerint két hónap alatt összegyűlik a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírás. Mint fogalmazott, a legtöbb városban gyűjtik az aláírásokat. Elmondta azt is, hogy a népszavazáshoz szükséges 5 milliárd forintot nem szeretné a társadalom nyakába varrni, így bízik abban, hogy a kormány még előtte bevezeti ezt a lehetőséget.

Ha lesz népszavazás, Gaskó István reményei szerint ez vagy az év végén, vagy a jövő év elején fog megvalósulni.

Nem akarnak csimpaszkodást 

Kijelentette azt is, hogy szigorúan pártsemlegesen szeretnék lebonyolítani mind az aláírás gyűjtést, mind a népszavazást, mert nem szeretnék, hogy bármelyik politikai erő rájuk csimpaszkodna, és politikai zsákmányszerzésre használná a népakaratnak ezt a szegmensét”.