Cípraszék lefagyasztották az ingatlanbefektetési piacot

lakáshirdetés, kiadó lakás, albérlet, ingatlanpiac, fekete gazdaság, illusztráció
Vágólapra másolva!
A befektetők kivártak az első félévben, ha minden jól megy, december végéig minimum megduplázódik az első hat hónap forgalma.
Vágólapra másolva!

Százmilliárd forint körül volt a magyar ingatlanbefektetési piac első féléves forgalma, derül ki a CBRE ingatlan-tanácsadó cég közleményéből. A cég elemzői ennél többet vártak, de a befektetők óvatosak voltak: kivárták, hogy mi lesz a görög válság megoldása. Sokkal több üzletet készítettek elő, mint ahányat valóban nyélbe is ütöttek június végéig. (A görög bankok június 28-án bezártak az államcsőd veszélye miatt, és csak egy hete nyitottak ki újra.)

Az év második fele viszont sokkal erősebb lehet, mivel ezek a folyamatban lévő tranzakciók akár önmagukban meg tudják majd duplázni a forgalmat - olvasható a közleményben. Tavaly az ingatlanbefektetési piac egész éves forgalma 150 milliárd forint körül volt.

Egész Közép- és Kelet-Európában lehetett egyébként érezni a görög válság hatását. A CBRE régióért felelős kutatási igazgatója szerint a fővárosokon kívül eső területek ezért nem voltak népszerűek az ingatlanbefektetők körében.

Varsóban, Prágában, Pozsonyban és Budapesten leginkább plázákat vennének az üzletemberek. Ezeket nehéz megszerezni, de Prágában egyet áruba bocsátottak. A cseh főváros egyik nagy áruháza, a Palladium eladása hatalmas lökést adott a helyi befektetési ingatlanpiacnak, ami így 80 százalékot nőtt 2014 első félévéhez képest. Ennél jobban csak a balti államokban nőtt a forgalom, 106 százalékkal.