Európát is magával rántotta a kínai tőzsde

tőzsde bróker kereskedés részvény trader Frankfurt
Vágólapra másolva!
Több mint nyolc százalékot zuhant az egyik legfontosabb kínai tőzsdeindex, és erre már Európában is odafigyelnek a befektetők. Az újabb pánikot a rossz gazdasági adatok okozzák.
Vágólapra másolva!

Nem sikerült jól a hétkezdet a kínai tőzsdéken, a Kína belső területeinek piacaira leginkább jellemző Shanghai Composite tőzsdemutató záróértéke 8,5 százalékkal volt alacsonyabban a mai záráskor, mint a múlt hét pénteken. A belső területekhez képest nyitottabban működő hongkongi tőzsde fő mutatója, a Hang Seng index "csak" 3 százalékot esett.

Ekkora napon belüli zuhanást 2007 óta nem láttak a kínai tőzsdék.

A Shanghai Composite index árfolyammozgása az elmúlt egy évben Forrás: Investing.com, Investor.hu

A meredek esés oka, hogy beigazolódni látszik, amitől néhány elemző tart: a kínai gazdaság lassul a jövőben, ennek pedig egyre több jele van. A fegfrissebb hivatalos adatok azt mutatják, hogy az ipari vállalatok nyeresége csökkent júniusban az egy évvel korábbi állapothoz képest, ráadásul a termelési adatok 15 hónapja ne voltak olyan rosszak, mint most.

Fogják a fejüket a befektetők. Forrás: REUTERS

Ezt már Európa is megérzi

Részben a kínából érkező hírek hatására rosszul kezdték, majd még rosszabbul folytatták a napot az európai tőzsdeindexek. A múlt pénteki záráshoz képest gyorsan másfél százalék körüli mínuszba került mind a frankfurti tőzsdét leíró DAX index, mind a párizsi börzére jellemző CAC-40 elnevezésű mutató. A Budapesti Értéktőzsde BUX indexe ezekhez képest jobban áll, a legalacsonyabb érték fél százalék körül alakult hétfő délelőtt.

A kínai tőzsde zuhanása és az azt kiváltó rossz gazdasági adatok a dollár árfolyamára is rossz hatással voltak: a dollár index (melyben a zöldhasú teljesítményét másik 6 valutához mérik különféle súlyokkal ellátva) 0,6 százalékot csökkent, csak az euróval szemben 0,85 százalékot. (Az euró a forinthoz képest alig mozdult.)

A DAX-index kapcsán érdekes kérdés, hogy a mostani, pár napja tartó esés egy újabb nagyobb lejtmenet előszele, vagy inkább csak egy korrekció. Az Investor egy korábbi elemzésében pont ezt vettük górcső alá, és abban inkább úgy véltük, hogy az előttünk álló időszakban új csúcsra törhet a német tőzsdemutató.

A DAX-index árfolyammozgása az év eleje óta Forrás: Investing.com, Investor.hu

Mi lesz veled, Kína?

Hetek óta vitatkoznak azon a közgazdászok, hogy a kínai tőzsdepánik egy normális piaci reakció-e, vagy pedig a távol-keleti ország készülődő gazdasági válságának jele. Ami tény, hogy a június közepén kezdődő meredek zuhanást megelőzően egy év alatt hatalmasat, 150 százalékkal emelkedett a Shanghai Composite index, hogy azután alig egy hónap leforgása alatt 30 százalékot zuhanjanak.

Marc Faber, svájci születésű amerikai befektető a CNBC hírtelevíziónak fejtette ki nemrég, hogy miért marad távol a kínai piacoktól: az ország gazdasága nagyon-nagyon lelassult, szerinte a valós növekedés bőven 5 százalék alatt lehet, miközben a kormány célja 7 százalék. Mark Mobius, a Templeton feltörekvő piaci alapjának vezére viszont nemrég még azt mondta, hogy ők hamarosan kínai részvényeket kezdenek vásárolni, mert bíznak az ország teljesítményében.

Egy komoly válság az autóiparon keresztül Magyarországot is fenyegetheti: a Volkswagen forgalma Kínában 2005 óta először esett vissza. A német konszern féléves értékesítése 3,9 százalékkal 1,74 millió autóra csökkent. Bár az Audinál 1,9 százalékos növekedést tudtak felmutatni az első félévben, elképzelhető, hogy az idei növekedési célt nem sikerül majd teljesíteniük. Az Audi győri motorgyárában nemrég azt mondták az Origónak, hogy nem tervezik növelni a tavalyi termelést.