További rezsicsökkentésről beszél a nemzeti közműcég

2015.07.28. 16:37

Az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató irányítása alatt álló Főgáz megpályázta a piacról kivonuló Tigáz ügyfeleit az Energetikai Hivatalnál. A másik két nagy lakossági szolgáltató ügyfeleit már megnyerte, ha a Tigáz ügyfeleit is megkapja, akkor a nemzeti közműcég lesz az egyetlen gázszolgáltató a piacon. A nemzeti közműcég szerint lehet még rezsicsökkentés, mert a bevételeket vissza fogják forgatni.

Az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató szakmai irányítása alatt álló Főgáz a mai napon pályázati anyagot nyújtott be az engedélye visszavonását kérő Tigáz földgázfelhasználóinak ellátására a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nyilvános felhívására. A MEKH pozitív döntése esetén a jövőben a Főgáz láthatja el a Tigáz mintegy 1,2 millió fogyasztóját is, tájékoztat közleményében a Főgáz.

Egy gázcég mind fölött 

"Az utóbbi hónapok intenzív szakmai munkájának eredményeként megfelelő körülményeket teremtettünk a fogyasztók zökkenőmentes átvételére. Pozitív döntés esetén a Főgáz lesz Magyarország egyedüli földgáz egyetemes szolgáltatója" – mondta Horváth Péter, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A Tigáz volt az utolsó 

A másik két nagy magántulajdonú egyetemes szolgáltató, az E.on Energiaszolgáltató Kft. és a GDF Suez Zrt. áprilisban kérte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól egyetemes földgázszolgáltatói engedélyének visszavonását.

A megadott határidőre egy gázszolgáltatótól, az állami tulajdonban lévő Főgáz Zrt.-től érkezett ajánlat a két szolgáltató lakossági fogyasztóinak ellátására kiírt nyilvános felhívásra. A hivatal alkalmasnak találta a Főgáz Zrt. ajánlatát, így a társaság láthatja el a jövőben a lakossági gázszolgáltatási piacról kivonuló E.on Energiaszolgáltató Kft. és a GDF Suez Zrt. ügyfeleit - közölték június 12-én.

A többi gázszolgáltató ügyfeleit már megszerezte a nemzeti közműcégForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

További rezsicsökkentés 

Az ENKSZ Zrt. az állami tulajdonba kerülő társaságoknál beazonosítja azokat a lehetőségeket, ahol a külön-külön milliárdos költségeket felemésztő tevékenységek optimalizálása megtörténhet, ígéri közleményében a vállalat. Az optimális üzemméret és költséghatékonyság elérése akkor történhet meg, amikor az ENKSZ már több közműágazatban is jelen lesz. Az ENKSZ a nemzeti közműszolgáltatáshoz tartozó társaságok eredményét visszaforgatja a jobb ügyfélkiszolgálás és a további rezsicsökkentés érdekében, állítja a cég. Az ENKSZ második lépcsőben a villamosenergia-piacon fog megjelenni, működése pedig a távhőszolgáltatással válik teljes körűvé.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK