Az OECD tagországai közül Magyarországon a legmagasabbak a minimálbér terhei. A minimálbér viszont nem Magyarországon a legmagasabb, sőt.

Facebook-oldalán hozott nyilvánosságra egy infografikát az OECD, amin azt gyűjtötték össze, mely tagországban a minimálbér mekkora részét vonja el az állam adók és járulékok formájában. A versenyt Magyarország nyerte, méghozzá hatalmas előnnyel: a minimálbéresek fizetésének 35 százalékát beszedi az állam. A második helyezett Lettország lett, de ott is csak 27 százalékos az elvonás.

Alacsony a minimálbér

Magyarország ugyan megnyerte a minimálbért terhelő elvonások versenyét, de a minimálbér mértékében már egyáltalán nem áll az élen (a fenti grafikonon azt is összegyűjtöttük). Sőt az OECD adatai szerint a sor végén kullog, bár a régió országai közül Szlovákiát és Csehországot például előzi, de Lengyelországot mondjuk már nem.

Támogató politika

A szervezet a Facebook-poszthoz azt a megjegyzést fűzte, hogy a minimálbért olyan adópolitikával együtt kell megállapítani, ami támogatja mind a munkavállalókat, mind a munkáltatókat.