A lengyel jegybank júliusi pénzügyi stabilitási jelentése szerint a lengyeleknek nyújtott frankhitelek, a magyarországiaktól eltérően, nem veszélyeztetik a lengyel bankrendszer stabilitását, ezért nincs arra szükség, hogy törvény írja elő kedvezményes átváltásukat zloty-alapú hitelre.

A jegybank jelentése a kormányzó Polgári Platformnak (PO) azon törvényjavaslatára utal, amelyet múlt csütörtökön tűztek a szejm, a lengyel parlament alsóházának napirendjére. Az előterjesztés értelmében a frankhiteleket az átváltás napján érvényes árfolyamon váltanák át zlotyra. Ezt követően kiszámítanák a különbséget ahhoz képest, ha a hitelt zlotyban vették volna fel, és a különbség felét törölnék.

Oldják meg a bankok

A lengyel jegybank azt az álláspontot fogalmazta meg, hogy a támogatás törvényi rögzítése helyett pénzügyi ösztönzéssel kell serkenteni a lengyel bankokat, hogy a hitelek törlesztésével kapcsolatos nehézségekről közvetlenül az adósokkal tárgyaljanak.

A jelentés összevetette a lengyel és a magyar frankhitelesek helyzetét, és arra a következtetésre jut, hogy Lengyelországban a hitelesek tőketartozása és a hitelek kamata, valamint a nem teljesítő hitelek aránya sokkal alacsonyabb, mint Magyarországon volt a devizahiteles törvény érvénybe lépése előtt. Amíg Lengyelországban 2014-ben 3,1 százalékos volt a kétes devizahitelek aránya, Magyarországon ez 42 százalékos volt a jelentés szerint. A lengyelországi frankhitelek 2008-2014. évi átlagkamata 2,3 százalék volt, a magyarországiaké pedig 6,1 százalék.

A lengyelek máshogy oldanák meg a devizahiteles problémátForrás: MTI/EPA/Gaetan Bally

A jelentés összhangban van Marek Belka jegybankelnök múlt heti parlamenti beszédével, amelyben úgy érvelt, hogy a törvényt csak akkor lehet elfogadni, ha nem terheli meg a költségvetést, nem destabilizálja a bankokat, és az átváltás a devizahitelesek szempontjából választható eljárás lesz. Belka szerint Lengyelországban a frankhitelesek gondja nem okoz makrogazdasági problémát, a jelenséget egy társadalmi kérdésnek lehet tekinteni, és az átváltás egy meghatározott társadalmi csoport érdeke.

A horvátok is visszakoztak

A magyar modell alkalmazása a devizaalapú lakáshitelek nemzeti valutára váltására Horvátországban extrém következményekkel járhat a nemzetközi tartalékokra nézve, hitelfelvételre képtelenné teheti az országot, közölte januárban a Horvát Nemzeti Bank. A horvát jegybankelnök júniusban már arról beszélt, hogy a magyar modell helyett inkább az eurót választaná.