Enyhülhet az ukrán szorítás

2015.07.31. 09:01

Kijev nemzetközi hitelezői beleegyeztek abban, hogy leírják a velük szemben fennálló ukrán államadósság egy kis részét - közölte jól értesült forrásokra hivatkozva a The Wall Street Journal.

Ukrajna azt akarta, hogy a hitelezők az adósság 40 százalékát – vagyis 15 milliárd dollárt – írják le. Ezzel szemben az ország hitelezőinek egy csoportja (9 milliárd dollárnyi adósság fölött rendelkeznek), köztük - a hazánkban is jól ismert – Franklin Templeton alapkezelő ebbe nem volt hajlandó belemenni, maximum csak az adósság restrukturálását, azaz a futamidők meghosszabbítását, illetve a kamatok csökkentését tudná elfogadni.írják le. A nézeteltérések miatt hónapok óta gyakorlatilag egy helyben álltak a tárgyalások.

Az elmúlt napokban azonban változott a helyzet.

Kijev ugyanis jelezte, hogy a korábban vártnál kisebb mértékű adósságelengedéssel is beérné. A hitelezők késznek mutatkoznak ezt teljesíteni, cserébe, hogy felgyorsuljanak az egyeztetések az ukrán adósság szerkezetátalakításáról.

Kijev összesen 23 milliárd dollár hitel átütemezéséről kezdett tárgyalásokat közvetlenül azután, hogy februárban a Nemzetközi Valutaalap négy évre szóló hitelprogramot hagyott jóvá Ukrajna számára, összesen 17,5 milliárd dollár értékben, amelynek első, csaknem öt milliárd dolláros részletét március 13-án kapta meg. A következő részlet megítéléséről valószínűleg pénteken dönt az IMF igazgatótanácsa.

A Templeton egyébként 2012 végén közel 8 milliárd dollárnyi ukrán állampapír fölött rendelkezett, mely 16 százalékát tette ki a teljes ukrán adósságnak, szóval hasonló módon bevállalós volt Michael Hasenstab, a Templeton kötvénymenedzsere, mint ahogy Magyarország esetében is 2011-2012 környékén. Ráadásul igen nagy nyomás helyeződött a Templetonra az elmúlt időszakban, hisz kötvényein körülbelül 50 százalékos veszteség mutatkozott, de most csökkenhet a veszteség, ha sikerül közös álláspontot kialakítani. 

Michael Hasenstab, a Franklin Templeton befektetési szakembere, aki rajongott a magyar állampapírokértForrás: Getty Images

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK