Esztergom visszaveszi a KLIK-től az iskoláit

2015.07.31. 14:54

Szeptember elsejétől négy évig az önkormányzat működteti Esztergom közoktatási intézményeit. Ez költségekkel jár az önkormányzatnak, de a polgármester szerint a szülők kérték.

Romanek Etelka, Esztergom fideszes polgármestere az MTI-vel közölte: ha a város lemondott volna a feladatról az állam javára, akkor évente 174 millió forint hozzájárulást kellett volna fizetnie, az önkormányzati működtetéssel pedig a költségek elérhetik a 350 millió forintot.

Korábban a közvilágítást is lekapcsolták a város adósságai miattFotó: Mudra László [origo]

Mint mondta, a szülők és a pedagógusok részéről is megfogalmazódott az igény, hogy az oktatási intézmények a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ helyett visszakerüljenek az önkormányzathoz. Szerinte így az önkormányzat egyszerűbben pályázhat fejlesztésekre, az épületek felújítására.

Adósság miatt vették el

A város négy általános iskolát, egy óvodát, a zeneiskolát, a kollégiu ot és egy vegyes általános iskola-gimnáziumot vesz át. Ezek az intézmények korábban mind az önkormányzat alá tartoztak, a város ellen indított adósságrendezés miatt azonban 2012-ben az állam vette át, 2013 áprilisától pedig a KLIK-hez kerültek. Az iskolák január 15-én kerültek vissza önkormányzati tulajdonba, de továbbra is a Klik működtette őket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK