Kiáll a műkincsvásárlások mellett az MNB

2015.07.31. 13:01

"Az Értéktár Programot ellenző Liberálisok főtanácsadója, a műkincsek vásárlását most kritizáló Bodnár Zoltán jegybanki alelnöksége idején az MNB összesen 33 db műtárgyat, köztük festményeket és szobrokat vásárolt" - olvasható a Magyar Nemzeti Bank közleményében.

1,4 milliárdért vette meg a Tiziano-festményt az MNB, új műkincsvásárlásokra készülnekForrás: MTI/Kálmándy Ferenc

Bodnár Zoltán a jegybank nemzetközi irodáit és ingatlanvásárlásait is rendszeresen bírálja, jóllehet jegybanki alelnöksége idején az MNB lényegesen több nemzetközi irodával és saját tulajdonú ingatlannal rendelkezett, mint most - folytaja a jegybank, hozzátéve, "a Liberálisok és a DK megnyilvánulásai az MNB munkájára és a jegybanktörvényre vonatkozó alapvető ismeretek hiányáról tesznek tanúbizonyságot".

8,7 milliót költöttek

A jegybank az elmúlt hónapokban története legnagyobb műkincs-vásárlását hajtotta végre. Júniusban például 4,5 milliárd forintért vásárolták meg Tiziano Mária gyermekével és Szent Pállal című festményét, korábban pedig Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című alkotását szerezte meg vitatott körülmények között, amiért a magyar állam akár perre is számíthat a korábbi tulajdonostól.

A jegybank idén összesen 8,7 milliárd forintot költött műkincsekre az Értéktár Program keretében, amelynek célja, hogy külföldi tulajdonba került, korábban Magyarországon tartott műtárgyakat vesznek vissza magyar múzeumok számára. Az MNB szerint a műtárgyak értékálló befektetést jelentenek, ezért további festmények vásárlását tervezik.