Kövér László tuti befektetést javasolt

Vágólapra másolva!
A vidékbe, a mezőgazdaságba érdemes befektetni, érdemes azt fejleszteni – mondta Kövér László a baranyai Szentlőrincen pénteken.
Vágólapra másolva!

Növekszik a mezőgazdaság is

Az Országgyűlés elnöke az ország egyik legnagyobb mezőgazdasági szakvására, a 22. alkalommal megrendezett Szentlőrinci Gazdanapok megnyitóján utalt arra, hogy az agráriumnak a gazdasági növekedéshez való hozzájárulása jelentősen nőtt az elmúlt években, a mezőgazdaság kibocsátása 2014-ben 42,9 százalékkal haladta meg a 2010. évit, az agrárexport 2010 és 2014 között 46,8 százalékkal bővült, tavaly a nemzetgazdaság külkereskedelmi többletéből az agrárgazdaság 49 százalékkal részesedett.

Kövér László beszédet mond a XXII. gazdanapok megnyitóján Forrás: MTI/Sóki Tamás

A mezőgazdasági beruházások 2010 és 2014 között folyó áron 53,5 százalékkal, változatlan áron számolva pedig 37,6 százalékkal nőttek, 2014-ben 320 milliárd forintot fordítottak agrárberuházásokra, amely 35 százalékos növekedést jelent 2010-hez viszonyítva.

Jutott pénz bőven

A házelnök szavai szerint jutott pénz bőven a mezőgazdaságnak az elmúlt években, s a jövőben is bőven kell jutnia, de az, hogy annak milyen részeibe és mennyi, nagyon alapos megfontolást kíván. Felidézte, hogy a második Orbán-kormány által megörökölt, a 2007–2013 közötti európai uniós költségvetési időszakhoz kapcsolódó Új Magyarország Vidékfejlesztési Program egyértelműen a technológiai fejlesztésekben, a létszámcsökkentésben érdekelt nagygazdaságoknak kedvezett, ezen időszakban a legtöbb forráshoz jutott gazdálkodói kör 1 százaléka a támogatások valamivel több, mint 50 százalékát szerezte meg.

Nem ördögtől való logika

Nem ördögtől való logika az, amely a legnagyobbak erősödését igyekezett elősegíteni, Magyarországnak ugyanis az egész világ mezőgazdasági nagyüzemeivel, ezek kínálatával, olcsó állati és növényi termékeivel kell versenyre kelnie és családi gazdaságaink, kistermelőink erre önmagukban aligha képesek – mondta Kövér László. Hozzátette, a helyes arányok mérlegelésekor azonban ennél sokkal több szempontot, hatást kell figyelembe venni, például azt, hogy a munkanélküliségnek milyen államháztartási, közérzeti, közbiztonsági hatásai, következményei lehetnek.

A XXII. gazdanapok Szentlőrincen Forrás: MTI/Sóki Tamás


A jól jövedelmező, virágzó nagyüzemek árnyékában elpusztulhat a vidék,

ahol pedig pusztul a vidék, ott pusztul az ország is, a nemzet is, ezért gyökeresen változtatni kellett az eddigi arányokon

– fogalmazott.

Buzognak a források

Elmondta, hogy Magyarország 2014–2020 közötti vidékfejlesztési programját várhatóan augusztusban hagyja jóvá az Európai Unió illetékes bizottsága, megvalósítására 2020-ig 1300 milliárd forint európai uniós forrás áll rendelkezésre. A program kiemelt céljai közé tartozik a vidéki munkahelyek megőrzése, új munkahelyek teremtése, a munkaigényes ágazatok fejlesztése, kiemelten a kis és közepes, főként családi gazdaságok esetében.