Jelentős nézetkülönbségek a görög rendezés ügyében

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár
Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár
Vágólapra másolva!
Görög médiaértesülések szerint nem nagyon közelednek az álláspontok az athéni kormány és a hitelezők között az új segélycsomagról folyó tárgyalásokon, miközben a küszöbön álló törlesztések miatt szorít az idő a megállapodásra.
Vágólapra másolva!

A Kathimerini görög lap értesülése szerint Athén mihamarabb 20-25 milliárd euróra számít a tárgyalások középpontjában álló 86 milliárd eurós harmadik segélycsomag első részleteként, a hitelezők pedig az ország finanszírozásának folytatása fejében megkövetelt szigorú feltételek hosszú listáját nyújtották be.

Ezek a követelések

A követelések között a To Vima című lap szerint egyebek között szerepel az Alekszisz Cíprasz kormányának hivatalba lépését követően felvett közalkalmazottak elbocsátása is. A hitelezők követelik emellett a hajózási társaságok adójának a megemelését, a földművelők adókedvezményeinek eltörlését, valamint a korai nyugdíjazások korlátozását.

A tárgyalások tétje egy 86 milliárd eurós, három éves futamidejű finanszírozási program odaítélése.

Jelentős nézetkülönbségek

Görög médiaértesülések szerint a megegyezést mély nézetkülönbségek nehezítik. A segélycsomagról elméletileg augusztus 10-ig kellene megállapodni, és erre augusztus 11-én adnák áldásukat az euróövezeti pénzügyminiszterek. Ezt követően a megállapodást az euróövezeti országoknak is ratifikálniuk kellene és a görög parlamentnek is el kellene fogadnia.

Jeórjiosz Sztathakisz gazdasági miniszter szerint "nehéz lesz megállapodásra jutni, de gazdaságilag szükséges, mert tovább csökkenti a grexit kockázatát".

Görögország a harmadik segélycsomagtól tulajdonképpen adóssága egyfajta átütemezését reméli 30 éves lejáratú hitelek révén - fejtette ki a gazdasági miniszter az Efimerida ton Syntakton című lapnak adott interjúban. Egy ilyen megoldás az első lépés lehetne az adósság az IMF által is elengedhetetlennek tartott tényleges átalakítása felé - mutatott rá.

A dpa hírügynökség német kormányzati forrásokból úgy értesült, hogy nem csak a görög média, de a német kormány is kétségesnek tartja a határidők betartását, ezért előfordulhat, hogy a Bundestag augusztus közepére kitűzött rendkívüli ülését el kell majd halasztani.

Égetően fontos, hogy pénzt kapjanak

Görögországnak augusztus 20-ig egy 3,2 milliárd eurós hitelt kell visszafizetnie az Európai Központi Banknak (EKB). A Kathimerini lap számításai szerint Görögországnak 20-25 milliárd euróra lenne azonnal szüksége, mivel az EKB-hitel mellett a júliusban kapott 7,2 milliárd eurós áthidaló hitel visszafizetése is esedékessé válik, valamint Athén 10 milliárd eurót szeretne a bankok feltőkésítésére fordítani.