A pesti után a budai is sorra kerül

2015.08.04. 13:25

A falakban törnek a csövek, az alapzat nem szigetel, a tető rákkeltő, a színházterem színpada pedig nem süllyeszthető.

 „A pesti után a budai is sorra kerül” - mondta el Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter a Budai Vigadó felújításáról szóló sajtótájékoztatón kedd délelőtt. A miniszter szerint az épület annak idején azért épült, mert a budai polgárok azt mondták:

Ha a pestieknek lehet Vigadójuk, akkor nekünk is.”

Az eredeti állapot visszaállítása a cél a felújításnál. A kormány 5,5 milliárd forintot kerített el erre - tudtuk meg.

Ráfér a felújítás

A Hagyományok Háza 2001 óta működik a Vigadó épületében. Sikerült kiharcolniuk, hogy az épületet kívülről felújítsák, most pedig a belső munkálatokon van a sor. Az épületre igencsak ráfér a felújítás - mondta el Kelemen László, a Hagyományok Háza igazgatója.

Belül is megújulForrás: MTI/Bruzák Noémi

Tetőtől talpig

Meg kell dolgozni az alapzatot, mert nem szigetel jól. A kiáradó Duna és a hegyről lefolyó esővíz átfolyik rajta. A tetőt is renoválni kell, mert azóta "ideiglenes burkolat" fedi, amióta a második világháborúban eltalálta egy bomba. A burkolat ráadásul részben azbesztből van, ami rákkeltő.

Az Európai Unió szabályai a 80-as évek óta tiltják a használatát - mondta az igazgató.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

Hetente törnek az ólomcsövek

Egy komoly gépészeti felújítás is lesz az épületben. A falakban ugyanis ólomcsövek vannak, amik hetente törnek, az elektronika pedig elavult, a falon és a plafonon mindenhol vezetékek kígyóznak. Kap majd egy kis technikai tunningot a színházterem. A széksorokat egy gombnyomással be lehet majd húzni a színpad pedig süllyeszthető lesz. Így a színháztermet gyorsan bálteremmé lehet majd változtatni.

A pinceForrás: Origo

Körbe is vezették a sajtót az épületben. Tényleg van mit felújítani. A szürke csempékkel borított folyosók olyanok, mint egy lerobban iskolában, a belső udvar, mintha egy régi budai társasházé lenne, a pince pedig mostani állapotában kiváló helyszín egy horrorfilm forgatásához.