Van még esély Oroszország számára

Vlagyimir Putyin Oroszország
Vágólapra másolva!
Folyamatosan nyomás alatt tartja az orosz gazdaságot az olaj- és nyersanyagárak folyamatos mélyrepülése, illetve a Nyugat által bevezetett szankciók, de az IMF szerint jövőre már újra lehet gazdasági növekedés.
Vágólapra másolva!

Oroszország lassan talpra fog állni a következő egy évben, de az olcsó olaj és az országgal szembeni nemzetközi szankciók súlyosan ránehezednek a reformok végrehajtásán dolgozó Moszkva gazdasági kilátásaira – figyelmeztet a Nemzetközi Valutaalap.

A világszervezet szerint az orosz GDP idén 3,4 százalékkal zsugorodik, de jövőre már minimális gazdasági növekedés várható.

Az orosz GDP alakulása 2005 óta Forrás: Tradingeconomics.com

A növekedést pedig az IMF országjelentése szerint a rubel versenyképesebb árfolyama, növekvő külkereskedelem és a pénzügyi feltételek rendeződése támasztja majd alá. „A befektetések és a fogyasztás továbbra is alacsony szinten maradnak, a szankciók miatt a pénzpiacok és az új technológiai befektetések minimális szintre állhatnak be.

Az IMF elemzői közép távon gyenge, 1,5 százalék körüli gazdasági növekedést várnak

– olvasható az országjelentésben.

Súlyos terhek

A külső hatások, valamint a korábban is fennálló strukturális gyengeségek továbbra is ránehezednek az orosz gazdasági növekedés kilátásaira.

Moszkva Forrás: Kapuk Dodds / Getty

A lassú reformok és a megfontolt pénzügyi politika azonban megnyithatja az utat a növekedés felé

– mondta az IMF moszkvai kirendeltségének vezetője, Ernesto Ramirez Rigo.

Oroszország továbbra is gazdasági elszigeteltségben van, egyrészt azért, mert tavaly júniusban megfeleződött az akkor még 114 dolláros hordónkénti olajár, másrészt azért, mert 2014 tavasza óta gazdasági szankciók sújtják a Krím-félsziget elfoglalása és a kelet-ukrajnai eseményekben játszott szerepe miatt.

Azóta az egykor virágzó orosz gazdaság csak küszködik, a rubel drámaian gyengült a dollárral szemben (az elmúlt egy évben 73 százalékkal gyengébb az orosz fizetőeszköz) és úgy elszabadult az infláció az országban, hogy júniusban már 15,3 százalékos szinten állt - írja a CNBC. Az országjelentés összeállítói szerint a fogyasztói áremelkedés 12 százalék lesz az év végén és 8 százalék 2016 végén.

Az USDRUB árfolyamalakulása az elmúlt egy évben Forrás: Investing.com

Lenne min javítani

Az IMF szerint a meghosszabbított nemzetközi szankciók csak tovább rontják a növekedési kilátásokat és becslései szerint a hiány a GDP 9 százalékát is elérheti. A Valutaalap ezért sürgeti a reformok végrehajtását.

"A lassú, strukturális reformok és a beruházások lelassulása mind részei a képnek, jelentős nyomot hagy a gazdaságon a verseny hiánya, ráadásul a potenciális növekedést is lassítja" – állapította meg az országjelentés.

Az IMF szerint azonban van egy sor olyan reform, amely beindíthatná a kereskedelmet, ilyenek például a tulajdon védelme, a bürokrácia visszavágása, úgy mint a vámigazgatás és a kereskedelmi szabályok enyhítése és a hazai piacok ösztönzése.

Sokat lendíthetne a gazdaságon, ha az állami beruházások átláthatóbbak és hatékonyabbak lennének.