A lengyelek mentik a frankhiteleseket

Vágólapra másolva!
De csak a húsz százalékukat.
Vágólapra másolva!

Jóváhagyta a frankhitelesek egy részét támogató törvényt szerda este a lengyel parlament alsóháza, a szejm, a kormányzó Polgári Platform képviselői a törvényt legkésőbb november elején szeretnék életbe léptetni. A jogszabály lehetővé teszi, hogy a frankhiteleket az átváltás napján érvényes árfolyamon váltsák át zloty-hitelekre. Ezt követően kiszámítják, hogy mekkora lett volna az összeg, ha a hitelt zlotyban vették volna fel, és a különbség felét törlik.

Csak kis készükre vonatkozik

A törvény nem vonatkozik az összes devizahitelesre, csak a frankhitelesek mintegy 20 százalékát segíti. A jogszabály hatályba lépését követő első évben az átváltásért azok folyamodhatnak, akiknek a hitelfedezet-aránya (loan to value, LtV) 120 százaléknál magasabb. A következő években ez az arány csökkenni fog, egészen a 80 százalékos LtV-ig.

Csak azok élhetnek a kedvezménnyel, akik egy ingatlannal - 100 négyzetméternél kisebb lakással, illetve 150 négyzetméternél kisebb családi házzal - rendelkeznek. A korlátozás nem vonatkozik a három- vagy többgyermekes szülőkre.

A jegybank ellenezte

A törvény elfogadását a lengyel jegybank ellenezte. A múlt héten közzétett júliusi pénzügyi stabilitási jelentése szerint a lengyeleknek nyújtott frankhitelek a magyarországiaktól eltérően nem veszélyeztetik a lengyel bankrendszer stabilitását, ezért nincs arra szükség, hogy törvény írja elő kedvezményes átváltásukat zloty-alapú hitelre. Marek Belka jegybankelnök júliusi parlamenti beszédében annak a véleménynek adott hangot: a törvényjavaslat benyújtása ahhoz volt köthető, hogy Lengyelországban választások közelednek.