Egy iráni hadihajó egy amerikai helikopterre irányította fegyvereit

2015.08.05. 23:55

Egy iráni hadihajó egy amerikai helikopterre és egy meg nem határozott felségjelű és típusú koalíciós hadihajóra irányította fedélzeti fegyvereit egy két héttel korábbi, az Ádeni-öbölben történt incidens során - jelentette augusztus 5-én, szerdán amerikai katonai forrásra hivatkozva a CNN hírtelevízió.

Propagandafilm készülhetett

A július 25-én történt eset során a két hajó mindössze néhány száz méterre volt egymástól, amikor az irániak a koalíciós hadihajó és az annak fedélzetére éppen leszállt helikopter felé irányították fedélzeti géppuskáikat. A mindössze egy percig tartó incidens során az iráni haditengerészet Vosper osztályú fregattján egy operatőr is felbukkant az egyik géppuskás mögött, ami a név nélkül nyilatkozó katonai illetékes szerint akár arra is utalhatott, hogy propaganda-felvétel készülhetett. Ugyanakkor nem zárta ki azt a lehetőséget sem, hogy valaki magáncélból videózhatott.  Lövések nem dördültek és a koalíciós hadihajó az incidenssel kapcsolatban semmilyen intézkedést nem foganatosított.

Biztonságos és szakszerű

A CNN-nek nyilatkozó illetékes szerint az elmúlt hetekben nem történt "komolyabb találkozás" amerikai és iráni hajók között, igaz, a közelmúltban amerikai hajók két alkalommal is megszólaltatták kürtjeiket, mert az iráni haditengerészet járművei túl közel kerültek hozzájuk. A forrás szerint az amerikai haditengerészetnek a térségben feladatot teljesítő erőit az iráni hadihajók rutinszerűen meg szokták közelíteni, az esetek többségében biztonságos és szakszerű módon.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK