Ezt tanulja el Tom Hankstől

Tomhenksz
Vágólapra másolva!
Amikor Tom Hanks 18 éves volt, írt egy levelet George Roy Hillnek, a Butch Cassidy és a Sundance kölyök rendezőjének: ha szerepet ad neki, garantálja, hogy csillag születik a keze alatt. A levél egyszerre nagyon merészre és nagyon viccesre sikerült – és minden benne van, amivel a kezdő vállalkozókat biztatni érdemes.
Vágólapra másolva!

Hanks ugyanis, akinek a vagány gesztus után még kicsit több évet kellett várnia A szerelem hullámhosszán, a Philadelphia és a Forrest Gump sikerére, mint ahány éves akkoriban volt, ösztönösen megtette az üzletépítés alaplépéseit:

  • észrevett egy lehetőséget,
  • kockázatot vállalt,
  • networkingbe kezdett, és
  • éles kontúrokkal vázolta fel a célt.

Így fogalmazta meg: „Nem az a hollywoodi nagymenő akarok lenni, akire rámásznak a csajok. Csak egy amerikai srác, aki megfogta az Isten lábát, Porschéval jár, és Bobnak szólítja Robert Redfordot.”

Forrás: David Letterman Show

A félelem természetes, fogadjuk el

Lemondani az alkalmazotti lét biztonságáról a járatlan út kalandjaiért és kudarcaiért önmagában rettegést generál. Teljesen természetes ez, ha az ember pénzt, időt, hírnevet kockáztat olyasmiért, ami még csak gondolatban valóság. És bár minden stressznél nagyobb és erősebb a mámor, ha beüt a siker, Tom Hanks azt állítja, ez a félelem, ez az adrenalinadag tartja őt elevenen, ezt hiányolná a legjobban, ha egy reggel arra ébredne, hogy már nem színészettel foglalkozik.

Apollo 13 Forrás: UIP-Duna Film

Ellustulni könnyű

Nagy a kísértés vállon veregetni és ünnepelni magunkat, amikor úgy érezzük, hosszú és fáradságos út végére értünk. Megcsináltuk, gondoljuk. De a vállalkozói tapasztalat szerint két okból sem ajánlott hátradőlni: semmi garancia arra, hogy sokáig fog tartani, ám emiatt szem elől téveszthetjük a lényeget. Hanks egy 1989-es interjúban azt mondta a Playboynak, A nagy csobbanás 80, a Legénybúcsú 40 millió dollárt kaszált, ezek után az ember hajlamos kijelenteni, aha, így kell ezt. „Pedig hát mit tudhat az ember két film után?” Az arrogancia és a lustaság viszont valós veszély. Ne szálljunk el az első sikertől.

Válasszunk hősöket

Attól a legkönnyebb inspirálódni, aki már eljutott oda, ahová törekszünk. Tom Hanks szerint Robert Duvallnak elég végigmennie az utcán ahhoz, hogy mindenki rá figyeljen. Ahogy Jack Nicholson, Robert de Niro, Jason Robards is tehet bármit, arra felkapjuk a fejünket. „Steve McQueen pedig úgy cool, ahogy van” – véli Hanks. Érdekes, hogy ez a másik irányban is működik: vajon mit tudhatnak annak a példaképei, aki két egymást követő évben neveztek Oscar-díjra? (Ebbe a virtuális klubba alig néhány tucat színész tartozik.)

Készüljünk fel mindenre

Akárhányszor egy kanyart túl élesnek, egy pofont túl fájónak érzünk, idézzük fel, hogy 1985-ben Steve Jobs szabályos felmondólevelet kapott az Apple vezetésétől. Hanks élete egyik legjobb iskolájának tartja, hogy amikor a gimnáziumban drámaórára kezdett járni, enyhén szólva nem a Hamlettel kínálták. A világítással kínlódott és díszletet ácsolt. Túlélőháborúként emlegeti azokat az éveket: amikor aztán játszani kezdett, rabszolgamunkát végezhetett a clevelandi Shakespeare fesztiválon, ez volt a szakmai áttörés. Aztán már mint profi színész tért vissza Sacramentóba, majd családostul New Yorkba. Két év után egyszer csak szerepet kapott egy low budget moziban, a többi történelem. De azt a vállalkozói tézist igazolja, hogy bár a sikerre soha nem lesz garantált recept, apró lépésekben haladni, a célt nonstop szem előtt tartani, és lankadatlanul, keményen dolgozni még soha egyetlen ötletnek sem ártott meg.

A kudarc lehetőség

Tisztán kell látni, mi miért nem sikerült. Hibázni kötelező, a diadalhoz vezető út javarészt ballépésekkel van kikövezve. Hanks azt állítja, több munkát fektetett Az egyik kopó, a másik eb forgatásába, mint filmjei 80 százalékába.

Angyalok és démonok Forrás: InterCom

Szenvedély

A nagy generálmágnes. Ha a vállalkozó teljes odaadással áll az ötlete mellé, magával fogja ragadni a környezetét is, és büszke rokonokat, lelkes kollégákat, rá fókuszáló befektetőket lát, amerre néz. Hanks a pályája kezdetén szándékosan úgy ment el a meghallgatásokra, hogy dőlt belőle a nemtörődömség – egyfajta nagyon logikus önvédelmi stratégia volt ez, de egy idő után a saját fegyvere fordult ellene: éppen emiatt nem tudta bebizonyítani, hogy ő a legalkalmasabb a szerepre. Senki nem szereti a flegmázást. De arra kiváló, hogy a várttal ellentétes hatást váltsunk ki.

Rómát sem egy nap alatt

Lehet arról ábrándozni, hogy mi fogjuk feltalálni a következő Facebookot, de legalább arra ne számítsunk, hogy mindez öt perc alatt történik meg. Tíz vállalkozásból majdnem 9 gyorsan megadja magát, gyakran még akkor is, amikor a többedik a sorban. Aki nem szeretne egydalos sztárocskaként tündökölni, maradjon realista, koncentráljon a céljára. Tom Hanks szerint a hosszú távú gondolkodás minden siker alapja. Igaz, ő meglehetősen speciális iparágban tevékeny – de ha valaki 17 filmet segített ahhoz a nevével, hogy 100 millió dollár fölött kasszírozzon, és akiről negyvenéves korában még egy aszteroidát is elneveznek (Tomhanks 12818), annak nyugodtan komolyan vehetjük minden tanácsát.