Konzultálnak a vasárnapi nyitva tartásról Angliában

vasárnapi zárva tartás, bolt, vasárnap, nyitva tartás
Vágólapra másolva!
Nagy-Britannia konzervatív kormánya szakmai konzultációt kezd a vasárnapi nyitvatartás ügyében. A kormány tervei szerint az angol és walesi önkormányzatok maguk szabhatnák meg, meddig lehet nyitva egy-egy üzlet.
Vágólapra másolva!

A boltokat, bevásárlóközpontokat üzemeltető cégeket és a vásárlókat is megkérdezi a brit kormány arról, hogy szeretnék-e, ha a boltok vasárnap is tovább tartanának nyitva - írja a Bloomberg. Angliában és Walesben a jelenleg hatályos törvények szerint a nagyobb üzletek csak hat órán keresztül fogadhatnak vásárlókat a hét utolsó napján, a kis méretű boltok akár egész nap nyitva tarthatnak.

Bővülés jöhet

A kormány egyik célja, hogy a helyi hatóságok nagyobb beleszólást kapjanak a gazdasági ügyekbe. A kabinet ezért azt tervezi, hogy a vasárnapi nyitvatartás szabályozásának jogát átadja a polgármestereknek. Ha engedélyeznék a nagyobb üzletek számára a hosszabb vasárnapi nyitvatartást, a kormány szakértőinek számítasi szerint

1,4 milliárd fonttal, azaz körülbelül 620 milliárd forintnak megfelelő összeggel bővülne a kereskedelem.

A legnépszerűbb ruhaüzletek is rövidített nyitvatartással üzemelnek vasárnap. Forrás: primark.com

Hazánkban lassult a növekedés

Magyarországon júniusban a naptárhatásról megtisztított adatok szerint 6,2 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom éves összevetésben – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal szerdán közzétett első becsléséből.

A KSH adatai szerint 2015. januárjában még 8,7 százalékos volt a növekedés, februárban, a vasárnapi boltzár bevezetése előtti utolsó hónapban már csak 6,4 százalék. Márciusban - amikor életbe lépett a korlátozás - már csak 5,1 százalékos volt a növekedés, áprilisban pedig az idei legalacsonyabb bővülést mérte a KSH, akkor csak öt százalékkal lett nagyobb éves alapon a kiskereskedelmi forgalom. Az emelkedő tendencia májusban indult újra, abban a hónapban 5,4 százalékot mért a statisztikai hivatal.

– értékelte a friss adatokat Németh Dávid, a K&H vezető elemzője.

„A tisztított adatok alapján az is látható, hogy forgalom év első hónapjaiban látható csökkenése megállt, de egyelőre korai lenne komolyabb növekedésre következtetni. Az viszont biztosnak látszik, hogy 5-6 százalékos forgalomnövekedés tartható lesz következő hónapokban” – fogalmazott a szakember.

Suppan Gergely, a takarékbank elemzője szerint a friss adatok azt is tükrözik, hogy a vasárnapi boltzár nem okozott visszaesést a kiskereskedelemben.