A szülők ezt-azt még beleírnának a pedagóguskódexbe

pedagógusok béremelése, tanárok béremelése, pedagógus-béremelés, Erkölcstanóra Debrecenben, 2013. szeptember 3-án. Illusztráció
Vágólapra másolva!
Egy szülőket tömörítő szervezet szerint lenne még mit beleírni a pedagógusok készülő etikai kódexébe. Például megtiltanák a tanároknak, hogy pénzgyűjtésben vegyenek részt, a korrepetálásért pedig csak akkor fogadhatnának el pénzt, ha számlát adnak róla.
Vágólapra másolva!

"20 éves késéssel elkészült a pedagógus etikai kódex. Pedagógusok készítették pedagógusoknak. Olyan, amilyen, de legalább van!" - kezdi közleményét a Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért (Főszegy). A szervezet néhány ponttal azért kiegészíteni a kódexet.

A tanár ne gyűjtsön pénzt!

A szervezet szerint az alábbiakat lenne még érdemes előírni a tanároknak:

  • A pedagógus nem vehet részt semmilyen az iskolai pénzgyűjtésben, pénzkezelésben.
  • A pedagógus iskolán kívüli végzett korrepetálásért csak akkor kérhet pénzt, ha másodállást létesít és számlát ad a szolgáltatásért elkért óradíj összegéről.
  • A rábízott gyermekeket, tanulókat nem alázhatja meg, nem gúnyolhatja, nem alkalmazhat illegális fegyelmező eszközöket.
  • Figyelemmel kíséri és kezeli a tanulók közötti erőszakos megnyilvánulásokat, megvédi a tanulókat az internetes zaklatásoktól.
  • Megismeri és betartja a köznevelési és más jogszabályok továbbá az iskolai dokumentumok rendelkezéseit.
  • Megtagadja a hivatásával és szakmai meggyőződésével ellentétes utasítások végrehajtását.
  • Nevelő-oktató munkája során mindenben gyermek, tanuló mindenekfelett álló érdekét tartja szem előtt.
  • A pedagógus felelősséget vállal az általa oktatott tanulók eredményes felkészítéséért.

Készül a kódex

Augusztus 6-án, csütörtökön az RTL Klub híradójában volt szó a készülő etikai kódexről, aminek elkészítését a köznevelési törvény tette kötelezővé. A kódex várhatóan őszre lesz kész, a Nemzeti Pedagógus Kar készíti.

Az etikai normák közt szerepel, hogy a jó pedagógus "kerüli a szenvedélybetegségek kialakulását, ennek veszélye esetén azonnal megfelelő segítséget kér". Továbbá az is, hogy

külső megjelenésével is kifejezi hivatása rangját".

Az etikus tanár jólöltözött és nem szenvedélybeteg Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Amikor túl rövid a tanárnő szoknyája

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt nyilatkozta, egy tanártól sem lehet elvárni, hogy kánikulában "nyakig begombolkozva" tanítson. Az elnök úgy véli,

fölösleges dress code-ot előírni a tanároknak, de ha mégis így tesznek, akkor adjanak nekik ruhapénzt is.

Horváth Péter, Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint az a lényeg, hogy a tanárok öltözéke ne vonja el a diákok figyelmét.

Van az a szoknyaméret, ami már nem felel meg az iskolában,

és az sem jó, ha a férfiak térdnadrágban tanítanak.