Nagyot ugrott az ipar júniusban

gdp növekedés, audi gyár, győr, autó, audi, gazdaság
Győr, 2013. június 12. Alkalmazottak dolgoznak a gyártósoron az Audi győri járműgyárában, ahol megkezdték az A3 Limousine sorozatgyártását 2013. június 12-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Az ipari termelés volumene 11 százalékkal haladta meg júniusban az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított index pedig 6 százalékos növekedést jelez, jelentette első becslése alapján a KSH. Elemzők szerint jelentőset ugrott az ipari termelés, amely az idén 5-7,5 százalékkal is bővülhet.
Vágólapra másolva!

Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás júniusban 1,1 százalékkal nőtt. Az ipar teljesítménye 22 hónapja megszakítás nélkül emelkedik éves összehasonlításban. Az első fél évben az ipari kibocsátás 7,3 százalékkal szárnyalta túl az előző év azonos időszakit.

Erős növekedést várnak

Elemzők szerint jelentőset ugrott az ipar júniusban, és a kedvező kilátások folytatódó növekedést jeleznek előre. Az idén

  • a Takarékbank szerint 7,5 százalék felett maradhat a növekedés,
  • az ING 7 százalékos,
  • a K&H 6 százalékos,
  • az Erste Bank pedig 5-6 százalékos

bővülést vár.

Az ipari termelés jelentőset ugrott júniusban az előző két hónap gyengébb adatai után, mindez azonban nem rajzolta át az alapvető növekedési trendet, közölte Balatoni András az ING Bank vezető elemzője. Az ipari szektor kilátásai egyelőre továbbra is kedvezőek az emelkedő megrendelés-állomány és a szektorra jellemző magas bizalmi indexek miatt.

Tartja a tempót az ipar

Barczel Vivien, az Erste Bank elemzője szerint az eddigieknek megfelelően alakult az ipari termelés, amely az előző hónapokban is 6 százalék körüli volt a megtisztított adatok szerint. Mint mondta, az év további részében fennmaradhat az ipari kibocsátás 5-6 százalékos növekedése. Szerinte

a bővülés fő húzóereje valószínűleg az autóipar.

A várakozásoknál lényegesen gyorsabban, valamivel a Takarékbank prognózisát is meghaladó mértékben nőtt az ipari termelés júniusban az előző évihez képest, mondta a cég elemzője, Suppan Gergely. Az ipari termelés kétszámjegyű javulását támogatta, hogy júniusban érdemben, 14 százalék fölé gyorsult a nyugat-európai autóértékesítések növekedési üteme.

Az autóipar húzza az ágazatot Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője szerint júliusban maradhat a tempó az iparban, ám augusztusban gyengébb teljesítményre lehet számítani, mert a járműgyártók jellemzően akkor fogják vissza a termelésüket. Az ősszel azonban ismét visszatérhet az ipar a 6 százalék körüli ütemhez, és éves szinten is 6 százalékos bővülés várható.