Önvezérlő autóval szorongathatja meg a Tesla az Ubert

The dashboard of a Tesla Motors Inc. Model S P85 vehicle is displayed at the 2015 North American International Auto Show (NAIAS) in Detroit, Michigan, U.S., on Monday, Jan. 12, 2015.
Tesla Model S P85 elektromos autó kijelzője
Vágólapra másolva!
Egyelőre nem tudni, hogy az elektromos autókat gyártó Tesla Uber-riválissá lép-e elő, vagy pedig összefog a több oldalról is támadott közösségi taxicéggel. Mindenesetre Elon Musk elég sejtelmesen nyilatkozott.
Vágólapra másolva!

Miután az elektromos autókat gyártó Tesla Motors éppen az önvezérlő autó fejlesztésén dolgozik, az egyik elemző éles kérdést szegezett a cég vezérigazgatójának, Elon Musknak.

Éles kérdésre sejtelmes válasz

Adam Jonas, a Morgan Stanley elemzője a Tesla szerdai gyorsjelentésének megjelenését követő elemzői konferenciabeszélgetésen azt kérdezte, hogy arra készül-e a Tesla, hogy az Uberhez hasonló közösségi taxicégeknek is gyártson autókat vagy egyenesen egy Uberhez hasonló szolgáltatást akar beindítani?

A képen az Uber-applikáció látható egy okostelefon kijelzőjén. Az autók éppen a barcelonai Sagrada Familia közelében várják utasaikat. Forrás: AFP/Quique Garcia

Kisebb szünet után Elon Musk sejtelmesen csak annyit válaszolt, hogy

Egyértelmű válasz hiányában tehát a kérdés nyitott, és máris találgatásokra ad okot. A kérdés egyébként nem légből kapott, mivel az Uber vezérigazgatója, Travis Kalanick korábban kijelentette, hogy akár szívesen vásárolna önvezérlős Teslát az uberes szolgáltatásokhoz.

A mobilapplikáción keresztül hívható Uber taxiknak éppen jól is jöhetne az önműködő autó, hiszen a céget világszerte éppen a sofőr és az utas közötti viszony miatt számoltatják el rendszeresen.

Hosszú még az út

A Teslának azonban még hosszú utat kell megtennie az önműködő autó fejlesztésének újtán – írja a Marketwatch. Az ambíciózus terveiről ismert vállalat nem kevesebbet tervez, mint hogy a világ legfejlettebb automata technológiájával gördíti le autóit a gyártósorról.

Tesla elektromos autó Forrás: Tesla

Musk azt is mondta, hogy

már ebben a hónapban elkezdik tesztelni az önvezérlő rendszerrel felszerelt S-modelleket,

majd ezt követően a technológia szélesebb közönség előtt is tesztelésre kerül. Az eddigi információk szerint a Tesla önvezérlő rendszere leginkább a robotpilóták működésére hasonlít majd, kevésbé a Google által fejlesztett technológiákra.

Nem szeretnénk azzal kecsegtetni, hogy nem kell majd odafigyelni arra, hogy mit csinál az autó

– mondta Musk.

Tesla Model S P85 elektromos autó kijelzője Forrás: Bloomberg, Getty Images

Szükség van a sikerre

A Tesla szerdán közölte második negyedéves eredményeit, amellyel nem aratott osztatlan sikert a piacon, az elektromos autógyártó részvényei zuhanórepülésbe kezdtek, miután kiderült, hogy a vállalat nemhogy nem lesz nyereséges még egy darabig, de még a tervezettnél is kevesebb autót is fog piacra dobni.