Itt vegyen lakást, ha Erdélybe akar költözni

ÉPÜLET FOTÓ FOTÓTÉMA lovas szobor MŰALKOTÁS templom városkép Kolozsvár, 2011. július 19.
A Bolyai Kezdeményező Bizottság munkatársai négynyelvű felirattal takarják le a vitatott történelmi idézetet tartalmazó táblát Mátyás király szoborcsoportja előtt Kol
Kolozsvár, 2011. július 19. A Bolyai Kezdeményező Bizottság munkatársai négynyelvű felirattal takarják le a vitatott történelmi idézetet tartalmazó táblát Mátyás király szoborcsoportja előtt Kolozsváron. Az általuk kihelyezett szöveg a III. (Nagy) István moldvai fejedelemmel való török elleni összefogást említi, az egymás ellen vívott moldvabányai csata helyett. MTI Fotó: Biró István
Vágólapra másolva!
Erdélyi, illetve partiumi viszonylatban Kolozsváron a legdrágábbak a régi építésű tömbházakban található lakások, amelyek négyzetméterenkénti ára 932 euróra rúg. Ezzel szemben Sepsiszentgyörgyön lehet a legolcsóbban ingatlant vásárolni: négyzetméterenként már 430 euróért beszerezhető egy régi építésű lakrész – derült ki a Darian tanácsadó és elemző cég legfrissebb felméréséből.
Vágólapra másolva!

Az összeállítás szerint országos szinten az említett kategóriába tartozó lakások átlagosan négyzetméterenként 674 euróba kerültek 2015 első negyedévében, míg az új építésű ingatlanokért 779 eurót kértek a tulajdonosok. A Darian szakértői szerint

a romániai ingatlanpiac kezd magához térni:

egyrészt számos, az elmúlt években „hibernáló” projektet újrakezdtek, ugyanakkor új befektetők is megjelentek az ágazatban. A felmérés készítői a piac további növekedésére számítanak.

Kolozsváron nem lehet olcsón lakáshoz jutni Forrás: MTI/Biró István

Pörög Kolozsvár

Bónis Endre, a kolozsvári Reform ingatlanközvetítő iroda vezetője az Erdélyi Krónikának elmondta: a kincses város annak köszönhetően piacvezető az árak tekintetében, hogy a környező – Maros, Bihar, Szilágy megyei – kisvárosok gazdag polgárai is itt ruháznak be. A szakember szerint

a környék vagyonosai számára azért kifizetődő Kolozsváron lakást vásárolni, mert itt bérbe tudják adni.

Árnyaltabb képet festenek ugyanakkor a sepsiszentgyörgyi ingatlanpiac helyzetéről az ügynökök és építők. Noha a székelyföldi megyeszékhelyen a legolcsóbbak a lakások a statisztika szerint, van kereslet az új építésű házak iránt, sőt a városban luxuslakások is épülnek, amelyek bármelyik nagyvárosban megállnák a helyüket.

Sepsiszentgyörgyön 500 euró négyzetméterár alatt is lehet vásárolni Forrás: Origo

Nagyváradon befagyott a piac

Marcian Ursan nagyváradi ingatlanügynök arról számolt be, hogy

a partiumi megyeszékhelyen az elmúlt időszakban nem mentek végbe komolyabb piaci mozgások,

az árak stabilak voltak. A szakember elmondta: továbbra is a kisebb, egy-két szobás ingatlanok iránt nagy a kereslet, szerinte ez azzal magyarázható, hogy egyrészt magasabb a nagy lakrészek fenntartási költsége, de bérbe adni is nehezebb.

A Darian összeállítása szerint egyébként Nagyváradon a régi építésű ingatlanok átlagosan négyzetméterenként 699 euróba kerülnek, míg az új lakások ennél 20 százalékkal drágábbak, 834 euróba kerülnek.

Nagyváradon befagyott az ingatlanpiac Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

33 százalékos visszaesés

Az új építésű lakások ára a gazdasági krízis kitörése előtti időszakhoz képest 33 százalékkal esett vissza,

az elmúlt hat hónapban pedig mind a nagyvárosokban, mint a kisebb településeken enyhén drágultak az ebbe a kategóriába tartozó ingatlanok.

A vizsgált 15 nagyvárosban átlagosan 909 eurót kell fizetni négyzetméterenként egy lakrész után, míg a 125 ezernél kevesebb lakossal rendelkező helyiségekben 760 euró az átlagérték. Erdélyben ugyancsak Kolozsváron a legdrágábbak a házak, amelyeket négyzetméterenként 870 euróért árulnak.