A magyar ingatlanpiacon 12 355 ingatlan adásvétel történt júliusban, az idén eddig ez volt a legtöbb, a tavalyi júliusi tranzakciók számát pedig a harmadával haladja meg - közölte a Duna House.

A DH számításai szerint az első hét hónapban

80 670 tranzakciónál tart a piac, ez csaknem másfélszerese a tavaly ugyanebben az időszakban mért, 55 ezer alatti értéknek.
A DH összesítése szerint az új építésű ingatlanok vidéken az eladások 4 százalékát tették ki, Budapesten 2 százalékot. Pest megyében ugyanakkor a piac 7 százalékát ez adta.

A Belváros nyert

Júliusban a panellakásokat Kelet-Magyarországon átlagosan 135 ezer, nyugaton 147 ezer forintos négyzetméteráron vásárolták, ugyanezért a típusért Pesten 254 ezer forintot, Budán 283 ezret kellett fizetni. A téglaépítésű lakásokért a keleti régiókban 153 ezer forintot, nyugaton 212 ezret adtak ki a vevők. Pesten 279 ezer forint, Budán 390 ezer, a Belvárosban pedig 439 ezer forintos átlag négyzetméteráron keltek el a lakások.

Nagyon mennek az ingatlanokForrás: Origo


A vevők Budapesten a panellakások árából 3 százalékot, a téglalakásoknál 4 százalékot, vidéken pedig mindkét típusnál 5 százalékot tudtak átlagban alkudni.

Sokan ingatlanba fektetik pénzüket

A DH adatai szerint júliusban a vevők 30 százaléka befektetési célból vásárolt, és átlagosan 19,5 millió forint körül költöttek 70 négyzetméter körüli lakásokra. Minden negyedik vevő az első lakását vásárolta, de itt is magas volt az átlagérték, hiszen 60 négyzetméteres lakásaikra 18,3 milliót adtak ki.

Az albérletárak is megugrottakForrás: MTI/Krizsán CsabaVidéken minden negyedik vevő nagyobb lakásba költözött, átlagosan 104 négyzetméteres ingatlant vettek 16,5 milliós átlagáron. A befektetők aránya ugyanitt 22 százalék volt - olvasható a DH közleményében.

Az albérlet árak is megugrottak

Az idei év első negyedévében országszerte átlagosan 25 százalékkal emelkedtek az albérleti díjak – mondta Rutai Gábor, a Duna House munkatársa az M1-en. A főváros frekventált kerületeiben akár 3000-3500 forintos négyzetméterárral is lehet számolni, ugyanakkor egyes kistelepüléseken már 1000 forintos négyzetméterenkénti díjért is lehet albérletet találni – mondta a szakember.