Európa legrosszabb munkásai között vagyunk

Medgyesegyháza, 2015. július 14.
Munkások görögdinnyét szednek Holecz Zoltán dinnyetermelő földjén Medgyesegyháza határában 2015. július 14-én.
MTI Fotó: Rosta Tibor
Medgyesegyháza, 2015. július 14. Munkások görögdinnyét szednek Holecz Zoltán dinnyetermelő földjén Medgyesegyháza határában 2015. július 14-én. MTI Fotó: Rosta Tibor
Vágólapra másolva!
Az oroszok majdnem olyan hosszú időt töltenek a munkahelyükön, mint a magyarok és a csőd szélén táncoló Görögország lakói, a termelékenység mégis ezekben az országokban a legrosszabb. 
Vágólapra másolva!

Az OECD - Gazdasági és Együttműködési és Fejlesztési Szervezet - minden évben előáll, egy táblázattal, amely egyes országokra lebontva mutatja meg, hogyan aránylik a GDP a ledolgozott munkaórák számához. Az európai dolgozók között az oroszok állnak a tabella legutolsó helyén, akik egy óra megfeszített munkával 25,9 dollárnyi jövedelmet állítanak elő. (Egy dollár körülbelül 280 forint.) Az utolsó előtti helyet a balti térség egyik állama, Lettország szerezte meg, ott a dolgozók 27,6 dollárral járulnak hozzá a lett GDP-hez óránként, míg a lengyelek 29,7 dollárral gazdagítják országukat.

Egy munkaórára jutó GDP amerikai dollárban kifejezve, 2014. Forrás: OECD.Stat

Sokat dolgozunk, de minek?

A listából az is kiderül, hiába dolgoznak sokat a magyarok, a munka nem igazán hatékony.

Egy átlagos magyar dolgozó 31,6 dollárnyi GDP-t termel meg egy munkaóra alatt. Nálunk még a válságban lévő Görögországban is produktívabbak a dolgozók, ők ugyanis 36,2 dollárt termelnek ugyanennyi idő alatt.

Érdekes, hogy a produktivitás azokban az országokban alacsony, ahol sok időt töltenek munkával az emberek. A görögök például ebben jól állnak: az OECD 2014-es összesítése szerint egy görög munkavállaló átlagosan több mint 2000 órát tölt munkahelyén. Az oroszok ennél valamivel kevesebbet, 1985 órát dolgoznak éves szinten, a lengyelek közel annyi időt töltenek munkával évente, mint az oroszok. Egy átlagos lengyel munkavállaló 1923 órát dolgozik, míg a magyarok 1858-at.

Munkások görögdinnyét szednek Medgyesegyházán. Forrás: MTI/Rosta Tibor

Sógorék kevesebbet de jobban dolgoznak

A szlovákok 38,1 dollárnyi GDP-t hoznak össze egy óra leforgása alatt, amihez nekik éves szinten elég 1763 órát munkával tölteniük- derül ki az OECD által összeállított statisztikából.

Szomszédaink közül a leghatékonyabb munkások az osztrákok, akik 55,6 dollárnyi GDP-t termelnek óránként, és ehhez mindössze 1629 órát dolgoznak évente.

Az EU-s átlag egyébként 50 dollár.

Az eminensek

Az Európa gazdasági motorjának számító Németország – a mért országok közül – Európa nyolcadik legproduktívabb dolgozói állományával rendelkezik: ők 62,3 dollárnyi jövedelmet hoznak össze egy munkaóra alatt, bár ehhez az eredményhez mindössze 1371 órát kell eltölteniük munkahelyükön éves szinten.

A képzeletbeli dobogó legalsó fokára a belgák állhatnak fel, akik egy óra alatt 66,5 dollárnyi GDP-t termelnek. Az ezüstérmet a norvégok kaparintották meg 88 dollárral, míg Európa legproduktívabb dolgozóinak a luxemburgiak kiálthatják ki magukat, akik óránként közel 100 dollárral gazdagítják a miniállamot.