Osztottak-szoroztak a Gazpromnál

földgáz, gázvezeték, egy munkás dolgozik az FGSZ vecsési telepén 2009. januárjában
Vágólapra másolva!
A Gazprom orosz gázipari cég számításai szerint 11,4 milliárd euróba kerül a Török Áramlat gázvezeték négy szakaszának megépítése, áfa nélkül. Az első szakasz létrehozásához 4,3 milliárd euróra lesz szükség - mondta a társaság egyik vezetője egy telekonferencián.
Vágólapra másolva!

Oroszország a kormányközi megállapodás értelmében két javaslatot tett a török fél asztalára: egy szakaszra és négy szakaszra. A TASZSZ jelentése szerint a török oldal még nem adott választ. A hírügynökség emlékeztetett Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszternek arra a július végi kijelentésére, hogy Oroszország a maga részéről egy-két héten belül kész aláírni az első szakaszról szóló megállapodást. A második-negyedik szakasz továbbítaná az orosz földgázt Európába.

Képünk illusztráció Forrás: Kisbenedek Attila

Évi 63 milliárd köbméter

Az ukrán tranzitvonalat kiváltó Török Áramlat a tervek szerint évi 63 milliárd köbméter kapacitású lesz, és 2020-ra 47 milliárd köbméter földgázt szállít Európába Görögországon keresztül, 16 milliárd köbmétert pedig közvetlenül Törökországnak. A vezeték első, 15,75 milliárd köbméter kapacitású szakaszát 2017-ben helyeznék üzembe.