Ősszel újabb pénzt kaphatnak a quaestorosok

2015.08.10. 13:12

Szakértő szerint nem kell aggódniuk azoknak a Quaestor-károsultaknak, akik még nem, vagy nem a várt összegben kaptak kártalanítást. Az Alkotmánybíróság még ősszel dönthet ügyükben.

Azoknak a Quaestor-károsultaknak sem kell aggódniuk, akik még nem kaptak kártalanítást, vagy nem a várt összeget kapták, ha ugyanis sikerül rendezni a Quaestor-alappal kapcsolatos alkotmánybírósági jogvitát, akkor a nem fiktív kötvények után is megkapják a kártalanítást az ügyfelek - mondta el Takács Szabolcs, a Bankmonitor.hu szakértője a Kossuth Rádió Krónika című műsorában.

Ügyfelek a Quaestor-iroda előttFotó: Polyák Attila - Origo

 

A szakértő szerint az esetek nagy részében még nem a teljes kártalanítási összeget fizették ki, így a szakértő arra számít, hogy az Ab még ősszel dönt az ügyben.  

A Magyar Nemzeti Bank összesítése szerint a Befektető-védelmi Alap a Quaestor-károsultak körében már

27 ezer érintettnek, közel 75 milliárd forintot fizetett ki, de sokan több részletben kapják majd a kártalanítást. Ennek oka, hogy a kártalanításhoz meg kell várni az Alkotmánybíróság döntését is. Az MNB kiemelte, hogy jelenleg a fiktív kötvények után történik a kártalanítás, maximum 6 millió forintig.

32 ezren már kaptak kártérítést

Összesen 32 ezer ügyfél kárrendezési igényét regisztrálták a Bevánál, ahol folyamatosa a kifizetés. A Beva a Kossuth Rádió megkeresésére azt közölte, hogy a 32 ezer károsult 85 százaléka már vett fel pénzt a bankfiókokban, míg a többieknél folyamatban vannak az adategyeztetések és a hiánypótlások.

A Quaestor-kötvényesek kárrendezése július 13-án kezdődött, ekkortól fizették ki a Bevát terhelő kártalanítási részt. A Beva a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja útján a hiányzó kötvények miatti pénzkövetelést fizeti ki a károsultaknak, egyenként 20 000 euróig (körülbelül 6 millió forintig). Már akkor jelezték, hogy a 100 ezer euróig (30 millió forintig) fennmaradó további követeléseket a Quaestor-alap időben eltolva tudja teljesíteni.

Quaestor károsultak tüntetése 2015 április 11-én a Báthory utcai Quaestor fiók előttFotó: Polyák Attila - Origo

Ennek a további, közel 100 milliárd forintos kártérítési résznek a kifizetése ugyanis csak az Alkotmánybíróság döntése és az ahhoz igazodó, esetleg szükséges jogszabályi változások ismeretében folytatódhat - írta korábbi közleményében az alap.

A bankok támadást indítottak

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára július 8-án az MTI-nek azt mondta: a Quaestor-alap jelezte, hogy az alkotmánybírósági eljárás miatt nem tudott hitelhez jutni sem a MNB-től, sem a piacról, így jelenleg nem tudja kifizetni a 20 ezer és 100 ezer euró közötti kártalanítási összegeket. Hozzátette: a Quaestor-törvényben rögzített kárrendezést megtámadták a bankok az Alkotmánybíróságon, így majd az Ab döntése fogja tisztázni a helyzetet, és ettől függően kerülhet sor a további lépésekre.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK