Nagyot bukhat Warren Buffett

Warren Buffett
Vágólapra másolva!
Warren Buffett, a legendás amerikai befektető rengeteget fizetett egy bajban lévő cégért. Nem először történt ilyen, de most rekordközeli a vételár. A részvényesei nincsenek meggyőzve.
Vágólapra másolva!

A Berkshire Hathaway megvásárolja az amerikai Precision Castparts nevű vállalatot, amely amely a légiközlekedés és az energiaipar számára gyárt alkatrészeket. Az üzlet értéke a Bloomberg információi szerint 37,2 milliárd dollár, azaz tíz és fél ezer milliárd forint. Ebben a vételárban a társaság adóssága is benne van.

Több lábon állnak

A vevő, warren Buffett cége részvényenként 235 dollárt, azaz majdnem 67 ezer forintnak megfelelő összeget fizet a társaságért. Ez 21 százalékkal magasabb, mint az oregoni vállalat papírjainak záróára a legutóbbi, múlt pénteki kereskedési napon.

Az elmúlt 12 hónapban a cég részvényei egyébként 17 százalékot csökkentek, köszönhetően a lefelé tartó olajáraknak.

Precision Castparts utolsó pénzügyi évében 2,6 milliárd dollár (740 milliárd forint) adózás előtti nyereséget produkált, jelenleg körülbelül 30 ezer embernek ad munkát. Mivel a cég olyan csöveket is gyárt, amelyeket az olaj- és gázipar használ, az energiaárak csökkenése viselte meg liginkább a vállalatot az elmúlt egy évben. Úgy tudott a felszínen maradni, hogy erőművek és repülőgép-gyártók számára is készít alkatrészeket, amelyek továbbra is jól fogynak.

A Bloomberg azt írja, hogy ez az üzlet minden idők egyik legnagyobbika Buffett cégének történetében. Az elmúlt években a guru több nagy ipari vállalatot is megvásárolt. 2006-ban az Iscar Metalworking került a tulajdonába, 2011-ben a vegyiparban utazó Lubrizolt vette meg. Ilyen nagyságrendű pénzt utoljára egy vasúttársaság, a Burlington Northern Santa Fe (BNSF) megvásárlására költött a tőzsdeguru. Azért a cégért 34 milliárdot adott Buffett.

- mondta a Bloombergnek Jeff Matthews befektető, aki könyveket is írt Buffettről és a guru befektetési stratégiáiról. Szerinte könnyen elképzelhető, hogy a Berkshire Hathaway vezetője most elszámolta magát. "Egyszerűen kényelmetlenül érzem magam, mint befektető, hogy ennyi pénzt költünk az üzletre" - mondta, hozzátéve, hogy Berkshire részvényeinek eladásán gondolkodik. A befektető szavait a részvények árfolyama is alátámasztja, nyitás után nem sokkal, már 2 százalékos mínuszt produkáltak a Berkshire részvényei.

Warren Buffett megint bevásárolt Forrás: www.businessinsider.com.au

Van, aki nem ilyen borúlátó. "Ezekben az iparágakban az évtizedes kapcsolatokon múlik minden" - mondta a most megvásárolt vállalatról a 11 milliárd dollárt kezelő Wedgewood Partners befektetőcég szakértője a Bloombergnek. David Rolfe szerint ezért lehet jó befektetés a lassan de biztosan süllyedő Precision Castparts megvásárlása. Szerinte egy repülőgépgyártó például nehezen válik meg olyan beszállítójától, aki már egyszer megbízhatóan szállította számára a jó minőségű alkatrészeket.

Buffett egy időre leáll

A Warren Buffett látókörébe került vállalat egyébként pont ilyen régi motoros a szakmájában. Ügyfelei között olyan vállalatok vannak, mint a Boeing, az Airbus vagy a General Electric. Az idei évre 10 milliárd dollár körüli értékesítésből származó bevétellel számolnak, az üzemi árrés pedig 27 százalékos lesz várqakozásaik szerint. Az elmúlt (márciusban zárult) üzleti évben a Precision Castparts bevételeinek 70 százaléka származott a légiipari megrendelésekből, 17 százalékát adták az energiaiparban tevékenykedő cégek vásárlásai.

Az üzlet lezárására 2016 első negyedévében kerülhet sor Buffett cégének közleménye szerint, a versenyfelügyeleti eljárás akkorra hozhat ugyanis eredményt.

Buffett a CNBC-nek azt is elmondta, hogy 23 milliárd dollárt fizetnek ki készpénzben a vállalatért, de nagyjából 10 milliárdot hitelből teremtenek elő.

A guru azt is elárulta az amerikai hírtelevíziónak, hogy most egy évig megtartóztatja magát az ehhez hasonló hatalmas üzletektől.