Nem emel kamatot a Fed ősszel

Hétvégi horoszkóp (július 4-5.) - Fogadd örömmel, ami most megadatik! nyár
Vágólapra másolva!
Pluszban zártak az amerikai részvényindexek, miután az amerikai jegybank alelnöke úgy nyilatkozott, hogy nem várható szeptemberben a kamatemelés, de a Google-nál is nagy változások történnek. 
Vágólapra másolva!

Az amerikai jegybank kijeletését követően az S&P 500 index 1,3%-ot, a Dow Jones ipari index 1,4%-ot erősödött. Európában is kitartott a jó hangulat, a német DAX index 1%-ot, míg a Stoxx Europe 600 index 0,7%-ot emelkedett - írja az Equilor reggeli hírlevelében.

Leértékelődött a jüan

Többek között a tegnapi gyenge makroadatok miatt a kínai jegybank eddig soha nem látott mértékben, 1,9%-kal értékelte le a jüant. Ezzel a lépéssel a kínai kormány az exporttevékenység felpörgetését várja, áttételesen pedig a gazdasági növekedés ütemének gyorsítását. A jegybank a dollárhoz képest meghatározott pluszmínusz 2%-os lebegtetési sáv közepét módosította 1,9%-kal.

A lépés első számú hatása a dollár iránti kereslet élénkülése. Másodsorban a leértékelés negatívan hathat az európai exportőröknek, mivel a Kínából származó exportbevételek csökkenhetnek. Harmadrészt a yüan leértékelése az árupiacokon is éreztetheti hatását.

Átalakul a Google

A technológiai óriás ezentúl Alphabet néven fog működni, mely érinti a részvényeket is. Az Alphabet, mint egy esernyő fogja majd közre a Googlehez tartozó számos vállalatot és divíziót, de az anyacégen belül megmarad a zászlóshajó, csak a fő tevékenységek fognak hozzá tartozni.
Ezzel a lépéssel elképzelhető, hogy a jövőben a vállalat néhány érdekeltségét külön, tőzsdére bejegyzett cégként szervezze át, így profitálva azok teljesítményéből. Továbbá a Google, mint a keresőmotort működtető vállalat tevékenysége is átláthatóbbá válhat.

Ezenkívül az eddigi konszolidált pénzügyi beszámolók helyett az integrált divíziók eredménye külön is kimutatható lesz, ami a vállalat értékeltségét javíthatja. Erre az Equilor szerint láthattunk példát az Amazon esetében, ahol az igen erős negyedévet követően az Amazon Web Services (AWS) eredményeit elkülönítve is publikálta a cég. A bejelentés után közel 7%-ot erősödött a részvényárfolyam.