Luxusvillát vett a jegybank

2015.08.11. 09:52

Luxusingatlant vásárolt a fővárosi Svábhegyen a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány. 

A villának helyet adó ingatlan 2165 négyzetméter, és előző tulajdonosa a Wakefield Kft. volt - derítette ki a Magyar Nemzet.  Az Opten cégadatbázisából kiderült, hogy a Wakefield tulajdonosa egy Brit Virgin-szigetekre bejegyzett cég, a Hogarth Management Ltd. Vagyis a jegybank alapítványa egy offshore hátterű cégtől vette az épületet. 

A Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány a lapnak azt írta, a Mátyás király úti kastélyt nettó 1,038 milliárd (bruttó 1,3 milliárd) forintért vették, és itt hozzák majd létre az alapítvány képzési és tudományos kutatási központját. Az alapítvány szerint az épület korábban francia iskolának is otthont adott, vagyis most visszakerül a tudomány és az oktatás szolgálatába. Azt állították, az ingatlant a szakértő által becsült forgalmi érték alatt vásárolták.

Több mint kétmilliárd forintot költöttek az ingatlanokraForrás: AFP/Attila Kisbenedek

Ahogy arról az Origo is beszámolt, az alapítvány nemcsak itt, hanem a budai várnegyedben, az Úri utca 72. szám alatt is vett egy nagy értékű ingatlant. Az Úri utcai műemlék épületet nettó 795 millió (tehát nagyjából bruttó egymilliárd) forintért vették, és itt alakítják majd ki az alapítvány székházát. Közölték: az épület az 1930-as évek végén a Magyar Nemzeti Bank tulajdonában volt, és pincerendszerében őrizték az MNB aranytartalékát. A jelenleg romos, lepusztult ingatlanban – felújítása után – oktatási programokat, szemináriumokat tartanak majd. Az alapítvány arra is fölhívta a figyelmet, hogy az épületekben a „geopolitika és a geostratégia tudományának hazai központját” hozzák létre.

Együtt: Ez felháborító!

Reagált az ingatlanvásárlás hírére az Együtt. A párt szerint felháborító, hogy a Matolcsy György által vezetett jegybank az adófizetők pénzét nem arra használja, amire kéne, hanem százmilliárdokért palotákat, festményeket és mesterhegedűket vásárol.

Pápa Levente, az Együtt alelnöke ezért fölszólította Matolcsy György jegybankelnököt, hogy fejezze be a pénzszórást, ne vásároljon milliárdos ingatlanokat, hanem azzal foglalkozzon, ami a Magyar Nemzeti Bank tényleges feladata, valamint felszólította Papcsák Ferencet, az MNB felügyelőbizottsági elnökét, hogy haladéktalanul ellenőrizzék a költekezést, és nyilvánosan foglaljanak állást a vásárlásokról.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK