Teller Ede unokája vezeti a Google futurisztikus laborját

Astro Teller
Annual Summit GettyImageRank3 HORIZONTAL Talking USA California Arts Culture and Entertainment Rancho Palos Verdes 2015 PTTOW Astro Teller
RANCHO PALOS VERDES, CA - MAY 07: Astro Teller speaks at the 2015 PTTOW! Annual Summit at Terrenea Resort on May 7, 2015 in Rancho Palos Verdes, California. Imeh Akpanudosen/Getty Images for PTTOW!/AFP
Vágólapra másolva!
Nemrég írtunk arról, hogy egy magyar férfi csinált HR-forradalmat a Google-nél, de nem Laszlo Bock az egyetlen, aki magyarként erősíti a vállalat csapatát. A Google Glasst is jegyző Google X labor vezetője egy magyar származású férfi, aki ráadásul Teller Ede unokája. A legfontosabb, amit megtanulhatunk tőle, hogy az innováció és a bukás kéz a kézben jár.
Vágólapra másolva!

Így érnek össze a szálak

Tegnap a világsajtó nagy híre volt, hogy a Google új holdingvállalatot hoz létre Alphabet néven, és a Google a jövőben ennek a leányvállalataként működik. A Google Maps, a YouTube, a Chrome és az Android továbbra is a Google alá tartozik, a Google X labor viszont az Alphabet leányvállalata lesz. A labort már eddigi is felügyelet alatt tartotta Sergey Brin, a Google egyik alapítója, aki most már az Alphabet elnöke. A laborban a napi munka vezetője azonban Astro Teller, tudós és vállalkozó. Ismerősen cseng a vezetéknév? Nem véletlen, ugyanis a magyar atomfizikus, Teller Ede unokájáról van szó. Teller Ede még az Osztrák–Magyar Monarchiában született, Budapesten, a harmincas években telepedett le az Amerikai Egyesült Államokban, és Kanadában halt meg 2003-ban. A leszármazottai tehát nagyrészt a tengerentúlon élnek, és ott építettek karriert.

Astro Teller egyszerre tudós és vállalkozó Forrás: AFP/Imeh Akpanudosen

A Googlenél sem sikerül minden

Astro Teller 1970-ben született Eric néven, az Astro becenév a középiskolában ragadt rá. A Stanfordon végzett, majd vállalkozóként foglalkozott okostechnológiai megoldásokkal. A Google X 2010-es alapítása óta ő a labor vezetője. A Google X a robotika Mekkája, az itt zajló kísérleteket és építkezést moonshot projektekként emlegetik (a kifejezés arra utal, hogy évezredekig elképzelhetetlen volt, mégis megvalósult a Holdra szállás), kezdettől arra törekszenek, hogy valóra váltsák azt, amiről leginkább sci-fiben olvashatunk.

Most a könnyek vércukorszintjét mérő Google kontaktlencsén dolgoznak a magyar származású tudós vezetésével, de itt fejlesztették a cég önvezető autóját is. „Mivel nagyok a célok, meg kell tanulnunk megélni és elfogadni a bukást” – nyilatkozta nemrég Teller a Techcrunchnak, amikor arról is beszélt, hogy hiba volt a Google Glasst kész terméknek beállítani. Az innovációs kísérletekkel a bukás is együtt jár, ezt a labor dolgozói valószínűleg mindenkinél jobban tudják.