Kína unortodox módszerrel pörgetné fel a gazdaságát

Kína tőzsde pánik
Investors check share prices in a stock firm in Fuyang, east China's Anhui province on June 29, 2015. Chinese shares plunged in morning trading on June 29, extending losses from the past two weeks despite a surprise interest rate cut at the weekend. AFP PHOTO CHINA OUT (Photo credit should read STR/AFP/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A nyári hosszú hétvégék bevezetése, vagyis a rugalmas, négy és fél napos munkahét mellett áll ki a kínai kormány a turizmus, és ezzel a gazdaság további fellendítése érdekében.
Vágólapra másolva!

A kínai kormány arra ösztönzi a dolgozókat és a munkáltatókat, hogy - ha tehetik - már pénteken délben fejezzék be a munkát és utazzanak, hadd élénküljön a gazdaság, bővüljön a fogyasztás. A kínai internetes fórumokon közlemény formájában nyilvánosságot kapott felvetés nagy érdeklődést váltott ki.

Több mint 25 millió olvasója közül akadtak, akik nyomban hosszú életet kívántak a kormányfőnek, míg mások azt kérték, ha lehet, még az idei nyár vége előtt intézkedjen.

26 javaslat

A kormány 26 javaslatban fogalmazta meg turizmust ösztönző intézkedéseit, s ezek egy része a látványosságok, történelmi és természeti turisztikai célpontok körülményeinek javítására vonatkozik. Másik részében viszont többek közt a helyi kormányzatokat arra utasítják, igyekezzenek területükön meggyőzni a vállalkozókat, hogy nyáron engedjék el a dolgozóikat már péntek délben. A China Daily című napilapban megszólaltatott turisztikai hivatali vezető szerint az irányelvek a fizetett szabadságok kötelező és rugalmas kiadását is szorgalmazzák.

Félnek szabadságra menni

Erre azért van szükség, mert

a kínai munkahelyek nagy részén vagy nem adják ki a törvény szerint járó szabadságot, vagy a munkavállalók nem veszik ki azt, mert attól tartanak, hogy ha megtennék, rossz benyomást tennének a főnökükre,

esetleg kedvezőtlenül befolyásolnák az előremenetelüket. Egy közelmúltban végzett felmérés szerint a jogosultaknak alig a fele él, vagy élhet a lehetőséggel.

Sok kínai nem mer szabadságra menni Forrás: AFP/Getty Images/Str

A hivataloknál jobb a helyzet

A felmérésekből kiderült, az állami vállalatoknál, párt és kormányzati szerveknél, hivataloknál, önkormányzatoknál, intézeteknél jobban érvényt tudnak szerezni a fizetett szabadsággal kapcsolatos előírásoknak, míg a magáncégek, a kis és közepes vállalkozások, a szolgáltató ipar szereplői már sokkal inkább fittyet hánynak azokra.