Visszakoztak a német turisták

Tisza-tó
Parti nyugalom
Vágólapra másolva!
Nőtt a külföldi vendégek és a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma is júniusban. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 5,9, a belföldi vendégeké 3,9 százalékkal nőtt. A kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakákban mért forgalma összességében 4,9 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt.
Vágólapra másolva!

Júniusban 7,1 százalékkal több külföldi vendég töltött el összesen 1 millió 237 ezer éjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken.

A külföldivendég-éjszakák száma a kilenc turisztikai régióból ötben emelkedett.

Kevesebb német, több amerikai

Lengyelországból, az Egyesült Királyságból és az Egyesült Államokból érkező vendégek száma 17, 21 és 11 százalékkal nőtt.

Parti nyugalom a Tisza-tónál Forrás: Bucsky Péter

A Csehországból és az Ausztriából érkező vendégek 1,4, illetve 6,7 százalékkal több, míg a német turisták 5,9 százalékkal kevesebb vendégéjszakát vettek igénybe - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Hét turisztikai régió jól teljesít

Júniusban a belföldi vendégek száma 6,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, összesen 1 millió 280 ezer éjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A belföldivendég-éjszakák alapján mért vendégforgalom a kilenc turisztikai régióból hétben nőtt.


A szálláshelyek bruttó árbevétele 12 százalékkal emelkedett, 34,7 milliárd forint volt.

Ezen belül a szállásdíj-bevétel 20,6 milliárd forintot tett ki, 13 százalékkal többet a tavaly júniusinál. A vendéglátás bevétele 7,2 milliárd forint volt, ami 7,5 százalékos növekedés. Az egyéb bevételek 6,9 milliárd forintot értek el, 12 százalékkal emelkedtek.

Hódít a tengerész stílus a Balatonon Forrás: Life.hu


A külföldivendég-forgalom és a bevételek alakulását befolyásolták a valutaárfolyamok is. A forint/euró havi átlagárfolyama 6 forinttal, 2 százalékkal gyengült, 312 forint volt - közölte a KSH.

Költjük a Szép-pénzeket

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 4,0 százalékponttal emelkedett, 58,0 százalék volt.

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 5,4 százalékkal többet költöttek.

A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján 2194 egység fogadott el pihenőkártyát, 1 milliárd 469 millió forint értékben.

Grillezett kecskesajt a Neked főztemnél, Zánkán Forrás: Ács Bori


A Szép-kártya felhasználási értéke 1,6 százalékkal nőtt, összesen 6 milliárd 845 millió forintot költöttek vele.