Meddőséget kockáztat, aki szájjal fújja ezt a strandjátékot

2015.08.13. 11:30

Felfújható vízi játékokat vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Összesen 33-féle terméknél vizsgálták meg a szakemberek, hogy van-e bennük tiltott lágyítószer. Egy játékban a megengedett határérték közel 500-szorosa volt az úgynevezett DINP lágyítószerből, a termék alapanyagának DEHP-tartalma is meghaladta a határértéket. A DEHP-vegyületek a szexuális működésre, illetve termékenységre káros hatású vegyületeknek minősülnek.

Felfújható vízi játékokat vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH). Az összesen 33-féle megvizsgált, felfújható strandjáték közül egy termék (a SPALH ASTM F-963, Art. No. 9135 kenu junior) nem felelt meg a vonatkozó követelményeknek, mert a fúvókarészében a megengedett határérték közel 500-szorosa volt DINP lágyítószerből, illetve a termék alapanyagának DEHP-tartalma is meghaladta a határértéket, derül ki az NFH közleményéből. A DBP, BBP és DEHP vegyületek olyan, reprodukciót károsító (azaz a szexuális működésre, illetve termékenységre káros hatású) vegyületeknek minősülnek, amelyekkel kapcsolatban az uniós szabályozás a határértéken túl további szigorítást vezetett be. 2015. február 21-től tilos ilyen anyagokat forgalomba hozni és felhasználni bármely termékben (kivéve, ha azt külön kérelem alapján korábban engedélyezték).

A labdák rendben voltak, de egy kenu nem felelt meg a szabályoknakForrás: MTI/Mohai Balázs

Felfújható strandjátékok 

Az NFH Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma összesen 33-féle játéknak minősülő termékben vizsgálta meg, tartalmazza-e a tiltott lágyítószert. A vizsgálatok során a játékok alapanyagaiból DBP, BBP és DEHP lágyítószer tartalmát vizsgálták, míg a játékok fúvókarészében – amely a rendeltetésszerű használat során a gyermek szájával is érintkezésbe kerülhet – a DINP-, DNOP- és DIDP-tartalmat is ellenőrizték.

A szúrópróbaszerűen mintavételezett termékek között vannak úszógumik (12 db), felfújható strandlabdák (15 db), illetve egyéb, felfújható állatfigurák és strandeszközök (5 db), továbbá egy strandszett is. A vizsgált termékek listája itt és itt olvasható.

Érdemes pumpát használni 

Az NFH emlékeztet rá, hogy tiltott lágyítószerek kizárólag kémiai műszeres vizsgálattal mutathatóak ki, ezért érdemes olyan terméket vásárolni, amelyen szerepel a ftalátmentes (no phthalates) felirat vagy az erre utaló szimbólum. Ha erre valamiért nincs mód, akkor az ilyen játékokat érdemes nem szájjal felfújni, hanem pumpát használni, mert így elkerülhető, hogy a termékekben esetlegesen előforduló lágyítószerek a nyállal kioldódva a szervezetbe kerüljenek.

Nem forgalmazható 

A vonatkozó uniós jogszabály szerint nem forgalmazható olyan gyermekjáték, amely 0,1 tömegszázaléknál nagyobb koncentrációban tartalmaz dibutil-ftalát (DBP), benzil-butil-ftalát (BBP) vagy di-(2-etilhexil)-ftalát (DEHP) vegyületeket. Az olyan játékokban, amelyeket a gyermekek a szájukba vehetnek, a diizononil-ftalát (DINP), di-n-oktil-ftalát (DNOP) és diizodecil-ftalát (DIDP) vegyületek koncentrációja sem haladhatja meg a 0,1 tömegszázalékos értéket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK