A magyarokat a szabadságukon sem hagyják pihenni

Vágólapra másolva!
A magyar munkáltatók nagy része nem tartja be a hivatalos munkaidőt, így a dolgozóknak gyakran a szabadság alatt is munkaügyekkel kell foglalkozniuk. A legtöbben nem örülnek ennek, de ehhez képest kevesen állnak ellen. Olyan is van, aki a munkaidőben kárpótolja magát az elvett szabadidőért, derül ki a Randstad Workmonitor legfrissebb adataiból.
Vágólapra másolva!

Nőnek az elvárások

A Randstad 2015. évi második negyedéves Workmonitor kutatása szerint a magyar munkavállalókat a szabadság alatt sem hagyják pihenni – írja a Piac és Profit. A megkérdezettek 63 százalékától elvárja a főnöke, hogy a szabadidejében is elérhető legyen. „Ez kicsit magasabb a globális átlagnál, ráadásul az elmúlt években nőtt az ilyen jellegű elvárás a munkáltatók részéről: a 2012-es felmérésünk szerint még csak az alkalmazásban dolgozók 37 százalékának kellett 0-24 órában rendelkezésre állnia” – emelte ki Szokody Ágnes, a Randstad Hungary marketing menedzsere. Bár a legtöbben nem örülnek, ha irodán kívül is munkaügyekkel kell foglalkozniuk, az okostelefonok terjedése miatt a jövőben tovább erősödhet a tendencia.

Munkaidőben kompenzálunk

Azért nem mindenki enged a pihenésből: a megkérdezettek egyharmada érzi úgy, hogy ilyenkor is válaszolnia kell a céges megkeresésekre, 76 százalékuk viszont egyszerűen nem gondol munkára a szabadsága alatt. Ez érthető is, hiszen ahhoz, hogy munkaidőben teljesíteni tudjunk, fontos, hogy legyen lehetőség kikapcsolódni. A munka- és szabadidő közti határok azonban egyre inkább elmosódnak. Már emcsak otthon foglalkozunk céges ügyekkel, de az irodába is bevisszük a magánéletünket. A három évvel ezelőtti Randstad Workmonitor kutatás idejében a magyar munkavállalók 39 százaléka mondta, hogy a munkahelyén is szokott magánügyeket intézni, 2015-ben viszont már a megkérdezettek 55 százaléka nyilatkozott így – derül ki a Piac és Profit cikkéből.