Ezt a csapást nehezen heverik ki a gazdák

2015.08.19. 06:06

Az idén közel 500 ezer tonnányi almatermés várható a tavalyi több mint 900 ezer tonnával szemben. Az őszi alma árát piaci árusok nem merték megjósolni, azt viszont biztosra veszik, hogy idén a gyümölcsök a tavalyinál kisebbek lesznek.

Hiánycikk lesz az alma – mondta az Origónak Rácz Imre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gazdakör megyei elnöke. 

A gazdák el vannak keseredve: ugyanazt a munkát végezték, mint tavaly, viszont a termés csak a fele lesz a 2014-esnek. Rácz Imre azt mondta, idén 500–550 ezer tonna alma terem a szabolcsi gazdaságokban, míg tavaly 850 ezer tonna termést takarítottak be a termelők. A gazdák még az esőben bíznak, az még valamelyest javíthat a termésen.

Az alma vitamintartalmának nagy része a héj alatt vanForrás: Thinkstock

A termés nagy része léalma lesz, és csak alig 150 ezer tonna étkezési alma jut az asztalokra. Ráadásul a vevőknek a piacokon az eddig megszokott 80 milliméteres almák helyett jóval kisebb, 60 milliméteres almákkal kell majd beérniük.  Az árakról a szabolcsi gazdakör vezetője azt mondta, a bevásárlóközpontokban drágább, 300 forint körüli kilónkénti almaárral találkozhatunk, a piacokon ősszel és télen 100-150 forintért adhatják majd a gyümölcsöt a termelők. 

Most is drága

A Tesco webáruházában 269 és 479 forint között árulják most az alma kilóját, a rákoskeresztúri piacon a napokban 300 forint volt a gyümölcs. A nyári almát, amit pitébe tesznek, 120 forint körül adták.

Egy piaci árus szerint most azért drága az alma, mert a tavalyi készlet már kifutóban van. Az almával foglalkozó nagykereskedő pedig az Origónak azt mondta, a léalma felvásárlási ára tavaly 40 forint volt, idén 8 forint. 

Az őszi termésről egyelőre nem mert jóslatokba bocsátkozni, csak annyit mondott: akár a tavalyi 150 forint körüli kilónkénti ár duplájára is számíthatunk. 

A nyár eleji jégeső megtépázta a termés egy részét, mondták a csengeri Bokor almáskertben az Origónak. Mennyiségre ugyan megterem annyi, mint tavaly, de a jégkárt szenvedett kertrészekben termett alma minősége a 2014-hez képest jóval rosszabb lesz, ez pedig a léalma arányát kedvezőtlenül növeli a 9 hektáron – mondta Bokor Lászlóné.

 

Almaszüret a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Napkor határábanForrás: MTI/Balázs Attila

Európában sehol sem várható nagy termés, és ez az értékesítési árak szempontjából lényeges, mondta a várható piaci helyzetről Takács Ferenc, az Alma Terméktanács elnöke az MTI-nek. Rossz terméskilátásokkal jellemezhető az ültetvények mintegy kétharmada, 17 ezer hektár, míg jó vagy elfogadható termés csak a maradék egyharmadban várható. 

Tavalyhoz képest jóval intenzívebb kereslet mutatkozik az alma iránt. Az olasz, az osztrák és a szlovén kereskedők már meg is jelentek és üzletkötési tárgyalásokba kezdtek. A jó értékesítési szezon előjele az is, hogy a nyári almafajtákat kilónként 100-140 forintos áron lehetett eladni – mondta Takács Ferenc. 

Tavaly extra almatermés volt Magyarországon

Forrás: MTI/Illyés Tibor

 

A magyarok évi 15 kilónál több almát nem esznek. 

A magyar gyümölcsök vitamintartalmaForrás: Fruitmarketing.hu

A Fruitmarketing Kft. célja a magyar gyümölcsfogyasztás ösztönzése, a magyar mezőgazdasági termékek piaci helyzetének javítása és a lakosság egészségesebb táplálkozási szokásainak kialakítása. Keresztes György ügyvezető igazgatója azt mondta,  a legnépszerűbb gyümölcs Magyarországon az alma, évek óta tartja vezető pozícióját.  A legtöbben este, otthon, tévénézés közben esznek almát, általában egészben, harapva. Ha felszeletelnénk, akkor akár fejenként 2-3 alma is elfogyna egy este alatt.

A magyar almára nagy kereslet van, és az is biztos, hogy az almát idén sok csapás sújtotta – mondta Keresztes György. A korszerű ültetvényekben nem lesz gond az almaterméssel az ügyvezető szerint. Az alma ára már tavaly is magas volt, a szakember szerint idén nem lesz sokkal drágább, mint tavaly ősszel vagy télen.  

Minden nap egy almaForrás: Thinkstock
A természetes orvosság
Az alma jó hatással van az emberi szervezetre. A kisbabák első táplálékai közt is szerepel. Bizonyítottan hatásos mind a hasmenés, mind a székrekedés ellensúlyozására. Az alma C-vitamin tartalma közepes, azonban jelentőségét az adja, hogy az almában található más egészségmegóvó és gyógyhatású anyagok a C-vitaminnal együtt sokkal aktívabbak. Gyümölcssav- és vitamintartalma magas, több mint 20-féle ásványi anyag található benne. Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, A-vitamint, B- komplex vitaminokat. Az almalé fogyasztása, az almához hasonlóan jótékony hatással van a szervezetre. Az alma reggelire fogyasztva biztosítja a nap kezdéséhez szükséges energiát. Kiválóan alkalmas fogyókúrára, mert energia- és vitamintartalma késlelteti az éhségérzet kialakulását. A bélgyulladást gyógyítja, pektin tartalmánál fogva csökkenti a vér koleszterin szintjét.

A gyümölcslé ára is függ a terméstől 

A Sió gyümölcslevet gyártó Sio Eckes az Origónak azt írta, természetesen befolyásolja az almatermés az áraikat. Különösen az úgynevezett frissen présel termékeiknél tényező az alma ára. 

Az almának nem tesz jót az óriási hőség, ugyanakkor ha a következő hetekben lesz elég eső, akkor még egész jól is alakulhat a termés. A Sió azt írta, egyelőre nem tudnak biztosat mondani az alma árának alakulásáról és arról, hogy az almalé drágul-e ősztől, vagy sem. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK