Boldogító igen, na de mennyiért

ékszer, eujewel, Elith design, applikáció, arany, gyémánt, értékálló, eljegyzés
A vásárlók most határozottan a fehér aranyat keresik, szinte kivételszámba megy egy hagyományos karikagyűrű
Vágólapra másolva!
Kíváncsiak voltunk, mennyire hat az arany világpiaci árának lejtmenete a magyar házasulandók pénztárcájára.
Vágólapra másolva!

A kínai fizetőeszköz leértékelését követően az arany világpiaci ára elindult lefelé, alig száz dollárnyira megközelítve az ezerdolláros lélektani határt.

Az arany árfolyammozgása az elmúlt néhány hónapban. Forrás: Investing.com

Mit nekünk világpiaci ár

Magyar házasulandók többsége mégsem ékszerboltban vásárol egyre olcsóbb aranyat a karikagyűrű elkészíttetetéséhez, így ők a pénztárcájukon mit sem éreznek a nemesfém árfolyammozgásából. A már nem használt vagy a nagymamától megörökölt arany ékszerek alakulnak át beolvasztás után jegygyűrűvé.

A családi ékszerek felhasználásával közel 60 ezer forintot lehet spórolni a nagy napra szánt gyűrűkön – tudtuk meg Bede Tamástól, a Hartai-Bede Ötvös ékszerüzlet vezetőjétől.

A beolvasztós trend az amerikából induló globális pénzügyi válság csúcsán – 2008 és 2010 között – élte virágkorát, de azóta is sok magyar szállítja otthonról az aranyat gyűrűalapanyagnak. Ezzel a módszerrel Mindössze az ötvös munkadíját kell megfizetni. A megkérdezett ékszerüzletben a vásárlók 70-80 százaléka gondoskodik saját maga a nyersanyagról. Az így készített karikagyűrű-pár átlagosan 18 ezer forintba kerül.

Függetlenül a világpiaci eseményektől az ékszerárak üzletenként is eltérőek lehetnek Forrás: eujewel.com

Az ékszerüzleteknek jó a gyengélkedő aranyár

Több megkérdezett üzlet vezetője arról számolt be, hogy költségeit jelentős mértékben az arany világpiaci ára befolyásolja.

A pesti üzlet vezetője a válság csúcsán szerezte be legdrágábban a nyersanyagot, akkor akár 6700 forintot is fizetett a 14 karátos arany grammjáért.

Az idei év elején 6000 forintos beszerzési árral találkozott, míg legutóbb 5800-5500 forinton vásárolt be. Az üzlet átlagosan két-három havonta táraz be a nemesfémből.

Mikor éri meg venni?

Az arany világpiaci árfolyamának különlegessége: ha a gazdaságban zavarok támadnak, a nemesfém akkor lesz drágább, mert a befektetők ilyenkor biztos helyen szeretnék tudni a pénzüket. Az arany világpiaci ára a 2011 augusztusi, közel 1800 dolláros csúcs után lesz folyamatosan egyre kisebb. A nemesfém árfolyama július végén öt éves mélypontot döntögetett. Ahogy az Investoron is beszámoltunk róla, a nemesfém világpiaci ára július 20-án 1130 dolláros unciánkénti árról zuhant 1086 dollárra.

Az arany árfolyammozgása 2009-től. Forrás: Investing.com

Még van lejjebb

Némi korrekció mellett a lejtmenet azóta is folytatódik. Campbell R. Harvey, az észak-karolinai Duke Egyetem professzor már az idei esztendőre 1000 dolláros árat prognosztizál a sárga fémnek. A brit gazdasági lapnak, az Economist-nak nyilatkozó közgazdász

a tendenciáért leginkább az erősödő dollárt teszi felelőssé.

Az arany árfolyamát ugyanis dollárban jegyzik. Az arany biztos menedék a pénzünknek, de hátulütője, hogy nem termel hozamot, így ha a Fed ősszel, de legkésőbb decemberben alapkamatot emel, a befektetőknek is megérheti az átpártolás a nemesfémtől - mondta a közgazdász.

Megmutatkozik az árakban?

Érdeklődésünkre Bede Tamás beavatta a lapot az arany karikagyűrű párok árszabásába az elmúlt néhány évre visszamenőleg. Amikor az arany ára csúcsokat döntögetett, és a hazai kiskereskedő is közel 7000 forintot fizetett a 14 karátos törtarany grammjáért, akkor 10-11 ezer forintot számolt fel grammonként egy karikagyűrű pár elkészítéséért. Az év elejei 6000 forintos beszerzési ár mellett a házasulandók idén 12300 forintot fizettek grammonként a gyűrűkért. A lefelé menő beszerzési ár mellett – kb.5800-5500 Ft – a díj továbbra is 12300 forint. Egy átlagos karikagyűrű pár elkészítéséhez 6-7 gramm arany szükséges, amiért végül a nősülő ifjú 74- és 84 ezer forintnyi összeget hagy az ékszerüzletben.

Üzlete válogatja

Függetlenül a világpiaci eseményektől az ékszerárak üzletenként is eltérőek lehetnek. A Kincseskuckó Ékszerüzlettől megtudtuk, hogy akár három gramm arany is elég egy vékonyabb karikagyűrű elkészítéséhez. Asztalos Györgyi, a budaörsi üzlet vezetője elmondta, hogy náluk grammonként 13 ezer forintba kerül a 14 karátos aranyból készített gyűrűpár. Az ötvösmunkával szemben támasztott igényektől függően az árak viszont akár a csillagos égig emelkedhetnek.