A rossz hírek napja a mai

Athén tőzsde esés
Csúnya mínuszok jöhetnek, ha újra kinyit az athéni tőzsde
Vágólapra másolva!
A vártnál nagyobbat fékezett a magyar gazdaság, az euróövezet gazdasága is rosszabbul teljesített annál, mint amire az elemzők számítottak. Az OTP részvényei a bank jó eredményeiből sem profitálnak. 
Vágólapra másolva!

A budapesti értéktőzsde részvényindexe, a BUX jól kezdett, de azután megtorpant a felfelé ívelés. A nap első felében nem emelkedett és nem is csökkent jeletősen, nulla körüli értéken stagnált a mutató.

Fékezett a gazdaság

A budapesti tőzsdére hatással van a vártnál rosszabb magyar GDP-adat. Magyarország bruttó hazai terméke 2,7 százalékkal nőtt a második negyedévben, miközben elemzők három százalék körüli növekedésre számítottak. Az első negyedévben 3,5 százalékot nőtt a gazdaság.

A mérséklődő növekedési ütem hátterében elsősorban a mezőgazdaság teljesítményének csökkenése áll

- jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Az OTP is meglepetést okozott, de a vártnál jobb negyedéves eredményeket egyelőre nem tudja kihasználni a bankpapír. Nap közben eddig 5880 és 5793 forinton mentek a részvények - ezek az árak nagyon közel vannak a tegnapi 5849 forintos záráshoz.

Eltűnt a jókedv Forrás: John Kolesidis/Reuters

Az OTP jelentésében benne van, hogy nem túl biztató módon oroszországban csúcsogat döntöget a nem fizető hitelek aránya.

Európa is szenved

Nemcsak a magyarra, hanem a nyugat-európai tőzsdékre is rossz hatással vannak a kellemetlen európai hírek. A görög mentőcsomag igénybevételéhez szükséges parlamenti szavazás sikeresen lezajlott Görögországban, ennek hírére a kereskedés kezdetén felfelé indultak a mutatók. Azután viszont kiderült, hogy az euróövezet gazdasága kisebbett, 0,3 százalékot nőtt a várt 0,4 százalék helyett. Az indexek ekkor kezdtek süllyedni.

A grafikonokon látszik, hogy a három nagy európai tőzsdeindex, a frankfurti DAX, a londoni FTSE-100 és a párizsi CAC-40 hasonlóan reagált.

Így teljesített augusztus 14-én délelőtt a frankfurti tőzsde indexe (DAX) Forrás: Investing.com

A párizsi tőzsdeindex így mozgott. Forrás: Investing.com
A londoni tőzsde mutatója augusztus 14-én Forrás: Investing.com

Európa motorja

Németország növekedése is elmaradt a várttól. A Bloomberg által megkérdezett elemzők 0,5 százalékos GDP-bővülést jeleztek előre, ehez képest csak 0,4 százalék jött össze. "A német növekedés motorja az export, az ország termékeire viszont jelenleg túl a lacsony a kereslet a világban" - mondta a hírügynökségnek Johannes Gareis, a Natixis bank frankfurti elemzője. Hozzátette viszont, hogy a német gazdaság "kényelmes helyzetben van", a következő hónapokban valószínűleg úrrá lesznek majd a problémákon a gazdaság irányítói.

Más a helyzet az eurót használó országok körében. Az Európai Központi Bank legutóbbi kamatdöntő ülése után készült, tegnap nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvekben "csalódást keltőnek" nevezi a gazdasági válság felszámolására tett kísérletek eredményeit. A jegyzőkönyvből az is kiderül, hogy a központi bank vezetői újabb gazdaságélénkítő lépéseket is hajlandók megtenni.