Az Eurócsoport rábólintott az új görög mentőcsomagra

Ciprasz, Alekszisz beszél felirat FOTÓ ÁLTALÁNOS gesztikulál Közéleti személyiség foglalkozása logó MOZOG politikus pulpitus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY TÁRGY választások éjszakája Athén, 2015. január 26. 
Alekszisz Ciprasz, a görög Radikális Baloldal Ko
Athén, 2015. január 26. Alekszisz Ciprasz, a görög Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) vezetője támogatóihoz beszél a párt athéni székházában 2015. január 25-én, miután a Sziriza megnyerte az előre hozott parlamenti választásokat. (MTI/EPA/Oresztisz Panajotu)
Vágólapra másolva!
Az első részlet 26 milliárd euró lesz.
Vágólapra másolva!

Jóváhagyták az euróövezet pénzügyminiszterei augusztus 14-én, péntek este a Görögországnak szánt harmadik mentőcsomag feltételeit - közölték diplomaták Brüsszelben.

A három évre szóló, 84-86 milliárd eurós segélycsomagból első részleteként 26 milliárd eurót utalnak át

- tették hozzá az illetékesek a pénzügyminiszterek rendkívüli üléséről távozóban.

Ellenzéki szavazatokkal

A hitelcsomagról a görög kormány már a hét elején megállapodott, az eurócsoport pénzügyminisztereinek már csak jóvá kellett hagyni a megállapodást. A görög parlament csütörtök este fogadta el a megállapodást, ellenzéki szavazatokkal, mert a kormánypárt képviselőinek jelentős része nemmel szavazott.

A harmadik mentőcsomag

Athén 2010 óta harmadszor kap hasonló mentőövet.

Enélkül Görögország fizetésképtelenné válna, és nem tudná törleszteni 3,2 milliárd eurós hitelrészletét az Európai Központi Banknak.

A kifizetés augusztus 20-án lenne aktuális, azonban a mentőcsomagot még hét euróövezeti tagország parlamentjének, köztük a német Bundestagnak is jóvá kell hagynia.