A hőségriadó miatt razziázott az NGM

Vágólapra másolva!
A hőségriadó miatt munkavédelmi ellenőrzést tartott az NGM. A munkáltatók közel negyedénél találtak kisebb szabálytalanságot, bírságot azonban sehol sem szabtak ki.
Vágólapra másolva!

A Nemzetgazdasági Minisztérium munkatársai augusztus 7-től kezdődően ismét országos akcióellenőrzést végeztek 319 munkáltatónál. Azt vizsgálták, eleget tesznek-e a munkáltatók a hőségriasztáskor előírt munkavédelmi szabályoknak.

A cégek negyede szabálytalankodott

Az ellenőrzött munkáltatók több mint háromnegyede eleget tett a hőség kedvezőtlen hatásainak megelőzésére szolgáló munkavédelmi előírásoknak, 24,16 százalékuknál azonban találtak szabálytalanságot. Az augusztusi ellenőrzés 4080 munkavállalóra terjedt ki, a dolgozók 26,72 százalékát érintették szabálytalanságok.

Inni majd mindenhol adtak

A szabálysértések 40 százaléka a munkavédelmi oktatás hiányából, 14 százaléka pedig a pihenőhely hiányából adódott. A munkások itallal való ellátását csupán az esetek hat százalékban mulasztották el.

Munkavédelmi bírságot egy esetben sem kellett kiszabni, vagyis a munkavállalók egészségét és testi épségét súlyosan veszélyeztető munkakörülményt nem tártak fel az ellenőrök. A hatóság a szabadtéri munkahelyek közül az épület-, út-, közműépítést, mezőgazdasági tevékenységeket, csatorna karbantartást, az őrző-védő tevékenységeket ellenőrizte, a zárt terek közül pedig a pékségek, sütőipari munkahelyek, konyhaüzemek, vendéglátó egységek, a gépjárműjavítás és a raktározás területén vizsgálták a hőségriasztás miatt előírt munkavédelmi előírások betartását.