Ki áll a csapat élén, főnök vagy vezető?

főnök kontra vezető, manager, business, megbeszélés, meeting,
Business associates talking together and smiling
Vágólapra másolva!
Számtalan tényező húzhatja le középszerűségig az egyébként nagyszerű munkát. Az egyik ilyen például, ha kérdéses a csapat irányítójának rátermettsége. Aki főnöknél több, tehát igazi vezető, már a feladatokkal kirajzolja a cég jövőképét. Közben persze mindent megtesz azért, hogy a csapata valóban jó és értelmes munkát végezhessen.
Vágólapra másolva!

Az alkalmazottak tudják, merre haladnak

Amikor a kollégák tudják, hogy az adott feladattal milyen célt szolgálnak, az óriási hajtóerő és mindez az eredményen és az elvégzett munka minőségén is megmutatkozik. Ehhez vezető kell, ezt egy szimpla főnök nem tudja elérni.

Egy jó vezető inspirálja kollégáit Forrás: PhotoAlto/Eric Audras

„A cégvezetés és a vállalati kultúra nem a főnökről vagy az irányításról szól, hanem arról, hogy legyenek közös célkitűzései a csapatnak, és minden szervezeti körülmény arra inspirálja a kollégákat, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki magukból" – vallja a Fastcompany cikkében Gary Brooks marketingvezető. Hozzátette, a nagy vezetők olyan munkahelyet teremtenek, ahol ambiciózus emberek minden nap igyekeznek a legjobban dolgozni, és minden tudásukkal törekednek a felmerülő problémák megoldására.

Nem tolja, hanem vezeti a munkatársait

Aki a csapat élén áll, az irányítja és vezeti a többieket. Ez eléggé magától értetődőnek tűnik, hiszen ahogy a neve is mutatja: vezető. Motiválja és inspirálja munkatársait. Az a vezető, aki hisz és bízik a kollégáiban, nagy lendületet tud adni, ez pedig a munkatársak motiválásával együtt mind hozzájárul a jól működő vállalati kultúrához. Gary Brooks szerint

túl sok cég pazarolja el a benne rejlő potenciált azért, mert hiányzik belőle a valódi vezető.

A szakértő mindenkit arra biztat, hogy ne féljen létrehozni egy igazán erős csapatot. Nem kell tartani a szembefordulástól, mert a tagok értékelni fogják felettesük munkáját, az eredmények pedig magukért beszélnek majd – írja a Fastcompany.com.