A bank a vártnál nagyobb adózott nyereséget ért el a második negyedévben, szemben a tavaly ugyanekkor elszenvedett 150 milliárdot is meghaladó veszteséggel. Az eredmény jó, de a fordulatra még várni kell.

Az OTP Bankcsoport a második negyedévben 38,2 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el, szemben az előző év hasonló időszakában elszenvedett 153,1 milliárd forintos veszteséggel. A második negyedéves eredmény meghaladja az elemzői várakozásokat, a piac előzetesen nagyjából hatmilliárd forinttal kevesebb konszolidált adózott profitra számított.

Halad az elszámolás

A hathavi adózott eredmény 40,1 milliárd forint a tavalyi első félévi 147,3 milliárd forintos veszteség után, a két időszak azonban nem összehasonlítható a korrekciós tételek jelentős változása miatt - derül ki az OTP gyorsjelentéséből. 

A dokumentum szerint az OTP csoport korrigált konszolidált második negyedévi adózott eredménye (40,6 milliárd forint) 43 százalékkal haladja meg az előző negyedévi 28,3 milliárdot. Az első félévi korrigált konszolidált adózott eredmény 68,9 milliárd forint, 7 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbi 74,3 milliárd forintnál. 

A bank a jó második negyedéves eredményt úgy érte el, ebben az időszakban ért véget az elszámolás a Merkantil és az Ingatlanlízing ügyfeleivel.

A bank összesen 24,9 milliárd forintot térített vissza azután, hogy az Országgyűlés törvényben kötelezte erre a pénzügyi szolgáltatócégeket. Az elszámolással érintett bruttó állomány nagysága a forintosítást követően 115 milliárd forint.

Pénz állt a házhozForrás: Mudra László - Origo

 

Az első negyedévben forintosított deviza jelzáloghitelek esetében a július 31-ig szerződött ügyletek alapján az OTP-nél 2,6 milliárd forintnyi új ügyletszerzés történt, míg az OTP Banknál nyilvántartott hitelek más banknál történő kiváltására 1 milliárd forint összegben került sor. Ezen felül mintegy 7 milliárd forint összegű hitel esetében került sor saját és egyéb forrásból történő végtörlesztésre - derül ki a jelentésből.

Az oroszoknál baj lehet

Az egyedi tételeket nem tartalmazó féléves bevétel viszont éves szinten 10 százalékkal csökkent, ezen belül a nettó kamatbevételek 12 százalékkal mérséklődtek részben a magyarországi alaptevékenységet összefogó OTP Core alacsonyabb, illetve a jelentősen visszaeső orosz és ukrán kamateredmény együttes hatásaként. A nettó díj- és jutalékbevételek éves szinten 3 százalékkal csökkentek. 

A csoport magyarországi alaptevékenységének első félévi adózott eredménye 59,2 milliárd forint.

Ez az összeg a korrekciós tételek hatása nélkül jött ki, és 11 százalékkal elmarad az előző év hasonló időszakában produkált teljesítménytől. 

A külföldi leánybankok közel 6 milliárd forinttal járultak hozzá a csoport első félévi konszolidált korrigált eredményéhez, ami 16 százalékkal több a tavalyi első félévinél. Az ukrán leány minimális profittal tudta zárni az időszakot és az orosz veszteség is mérséklődött 4,2 milliárd forintra.

A nem teljesítő hitelek Oroszországban a második negyedévben  új csúcsra ugrottak és elérték a 38,3 milliárd forintot.

"Összességében az OTP képes volt konszenzus feletti eredményeket elérni, de a fordulatra még várni kell, mind Oroszország, mind Ukrajna, mind a magyar tevékenység esetében" - írja reggeli gyors elemzésében az Equilor pénzügyi tanácsadócég.

A jelentés kitér arra is, hogy az OTP Bankcsoport magyarországi tagjainak bankadó-fizetési kötelezettsége 2016-ban 21,5 milliárd forint, 2017-ben és 2018-ban 15 milliárd forint lehet. Az Országos Betétbiztosítási Alapba (OBA) fizetendő éves díj emelkedik, 2015-ben várhatóan 3,8 milliárd forint lesz. A Befektető-védelmi Alap (Beva) normál éves díja 2015-ben 441 millió forint, és további 441 millió forintnyi rendkívüli befizetés is terheli a csoportot. A 2014-ben létrehozott Szanálási Alapba történő éves befizetés idén 2,3 milliárd forint. A Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapjába (QKKA) előleget fizetők meg nem térült követelésük összegével csökkenthetik a fizetendő társasági adót.